Pacient seniori vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica, ktorá je členom skupiny AGEL,  dostávajú pri ukončení dlhodobej hospitalizácie tzv. balíčky pohody. Ide o starostlivo namiešanú zmes úžitku, ochrany, pohody a potešenia, ktorú pre nich pripravila NADÁCIA AGEL.

Milá pozornosť od NADÁCIE AGEL je určená pre pacientov, ktorých stav si vyžaduje dlhodobú hospitalizáciu na lôžkovom oddelení nemocnice. Seniori si nachádzajú v balíčkoch pohody predmety k zvýšeniu svojej bezpečnosti  z pohľadu aktuálnej pandémie (rúško, dezinfekčný gél), k podpore imunity (napr. vitamíny a vitamínové cukríky), praktické predmety dennej potreby (vlhčené utierky, látkovú tašku, balzam na pery, liekovku, uterák a pod.) alebo čaje pre pocit pohody. Reakcie pacientov na nečakaný darček v podobe vkusne namiešaného  balíčka sú rôznorodé, od prvotného ostychu a prekvapenia až po neskrývanú radosť. Pani Margita so Šaštína-Strážov opúšťala nemocnicu po mesiaci a balíčkom pohody bola mierne zaskočená. „Som prekvapená a spokojná. Ďakujem.“ Pre personál nemocnice je to tiež niečo nové a nezvyklé. ,,Teší nás, že pacientom môžeme dávať okrem starostlivosti a liečby aj milú a praktickú pozornosť. Každý si tam niečo nájde a ich vďačnosť a úsmev sú zase odmenou pre nás zdravotníkov,“ hodnotila podporu námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica Mgr. Katarína Filípková.

NADÁCIA AGEL iniciuje aktivity na podporu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva v regiónoch zdravotníckych zariadení v sieti AGEL dlhodobo. Projekt balíčky pohody vznikol s rovnakým cieľom, a naviac, podpora prišla v období, kedy sú seniori ešte ohrozenejší ako obvykle – v čase koronavírusovej pandémie. Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica je ako nový člen skupiny AGEL súčasťou tohto projektu, a preto sa môžu z podpory tešiť aj skalickí pacienti. „Rozmýšľali sme, ako byť v čase pandémie nápomocní čo najviac, starostlivo sme tiež zvažovali obsah balíčka a praktické využitie každej jednej maličkosti, ktorú sme do obsahu vložili. Naša pomoc pre tých najzraniteľnejších, pre hendikepovaných, seniorov a deti je v súčasnej dobe pre nás prioritou, veľkou radosťou a tiež našou motiváciou do budúcnosti,“ priblížila cieľ projektu NADÁCIE AGEL jej riaditeľka Mgr. Iveta Chreneková.

Celý projekt presiahol hranice Slovenska, v rovnakom čase sa realizuje aj v Českej republike. NADÁCII AGEL s vecnými darmi a financovaním projektu podstatnou mierou pomohli AGEL Lékarny a spoločnosť Perfect Distribution, bez ktorých by nebolo možné tak veľký projekt v Českej a Slovenskej republike pripraviť.

 

NADÁCIA AGEL je nezisková organizácia, ktorá pôsobí v Českej a Slovenskej republike už od roku 2011. Je súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe. Jej poslaním je pomáhať osobám s hendikepom a organizáciám v nadväznosti na zdravotnú a sociálnu sféru.


.

BM: Festival Záhrad