Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica, člen skupiny AGEL, prichádza s novinkou v testovaní ochorenia COVID-19. Od dnešného dňa si záujemcovia môžu overiť, či sú pozitívni na SARS CoV-2 a to prostredníctvom RT-PCR testu zo slín.

Nová metóda testovania znamená koniec nepríjemnému testovaniu z nosohltana. Testovanie zo slín je vhodnejšie najmä pre deti, seniorov, citlivé osoby a ľudí s hendikepom. Benefitom v prípade pozitívneho výsledku PCR zo slín je informácia, či ide o britskú mutáciu koronavírusu.

Pri odbere zo slín postačí, aby testovaný niekoľkokrát zakašlal do rúška, v ústach nazhromaždil väčšie množstvo slín, ktoré vypľuje do lievika. Ten je naskrutkovaný na skúmavke. Pred testovaním sa pacientom odporúča 10 minút nejesť, nepiť, nefajčiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu. „Testovanie PCR zo slín je nielen príjemnejšie, ale aj cenovo porovnateľné s klasickým PCR testom výterom z nosohltana,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici MUDr. Jakub Rybár.

Nový druh PCR testu má aj ďalšie zásadné výhody. Je to stabilita vzorky v primárnej odberovej skúmavke a fakt, že v prípade pozitívneho výsledku je automaticky vzorka vyšetrená aj na prítomnosť britskej mutácie vírusu SARS-CoV-2. Výsledok vyšetrenia pacient dostane do 48 hodín, a to formou mailu a SMS kódu na jeho otvorenie.

Cena pre samoplatcov je 65 EUR, záujemcovia sa objednávajú cez rezervačný systém ambulantných vyšetrení MaPa, a to online prostredníctvom tohto odkazu, telefonicky, prípadne osobne v klientskom centre. Záujemcovia o testovanie, ktorí chcú využiť online úhradu, sa môžu prihlásiť cez portál www.agellab.sk.

Odbery zo slín sú vykonávané v stredu v mobilnej odberovej jednotke MOM od 10,00 do 11.00 hod na základe objednania.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota