Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica, člen skupiny AGEL  sa po mesiacoch boja s koronavírusom a extrémnej záťaži pre zdravotníkov postupne vracia do štandardného režimu. Covidové lôžka sú naplnené už len na štvrtinu, nemocnica v prípade ďalšieho pozitívneho vývoja pripravuje reprofilizáciu urologického oddelenia späť na bielu zónu. Aj v tejto nemocnici však registrujú nárast ťažkých necovidových stavov.

,,Som veľmi rád, že môžem skonštatovať opätovné zlepšovanie pandemickej situácie. Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 11 pacientom s koronavírusom, 3 sú ešte vo vážnom stave a potrebujú pomoc umelej pľúcnej ventilácie,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica MUDr. Jakub Rybár. Nemocnica má aktuálne covid pozitívnych 4 zamestnancov a 2 sú ešte v preventívnej karanténe. Ak tento trend bude pokračovať, nemocnica počíta s postupným uvoľňovaním opatrení a postupným spustením plánovaných operácií. Tie sa počítajú na stovky, len

od decembra do apríla bolo odložených cca 80 endoprotéz bedrových a kolenných kĺbov.

 

Za minulý týždeň v nemocnici vykonali 63 nevyhnutných operačných zákrokov. Lekári však zaznamenali nárast počtu vážnych necovidových stavov, čo opäť kladie zvýšené nároky na JIS a OAIM už v bielych zónach. Zlepšenie pandemickej situácie potvrdili vykonané PCR testy. ,,V uplynulom týždni sme vykonali 657 PCR testov, pozitivita sa znížila na 18%, antigénových testov sme vykonali 221 s pozitivitou 0,9%,“ dodal riaditeľ nemocnice.

 

Skalická nemocnica za uplynulý týždeň zaočkovala 1188 ľudí vrátane výjazdovej skupiny. ,,V rámci nášho regiónu sme ukončili výjazdovú vakcináciu celkovo 17 zariadení pre seniorov, ktoré sa zapojili do vakcinácie výjazdovým očkovacím tímom skalickej nemocnice, z nich 14 už je preočkovaných druhou dávkou vakcíny, dve zariadenia prvou dávkou a v jednom zariadení ešte neprebehla vakcinácia pre karanténne opatrenia. V priebehu vakcinácie ani po nej nám neboli hlásené žiadne nežiadúce následky v súvislosti s očkovaním. V zariadeniach sociálnych služieb bolo očkovaných doposiaľ viac cca 730 osôb, medzi nimi aj personál zariadení,“ informoval riaditeľ nemocnice s tým, že zdravotníci sú pripravení zvýšiť denný limit očkovaných ľudí, závisí to však od dodávky vakcín.

 

V réžii skalickej nemocnice bolo doteraz podaných viac ako 6,5 tisíca prvých dávok vakcíny a viac ako 3,8 tisíca druhých dávok vakcíny, očkuje sa výhradne vakcínou Pfizer/Biontech.


.
Toto je čítané

Čo prináša 16. číslo Záhoráka

16. číslo najčítanejšieho regionálneho týždenníka opäť prináša udalosti zo Záhoria, ktoré stoja…

BM: Ustekana sobota