Po veľkonočných receptoch prináša Sandra Hricová z blogu Varíme v spolupráci s lokálnym trhom ZeZáhorá ďalšie recepty. Tentokrát sa naladíme na zdravšiu vlnu a Sandra nám predstaví jednu z najzdravších jarných zelenín a tou je špargľa.

S jarou prichádza nielen slnečné počasie, ale tiež špargľa, ktorú ja tak milujem. Keďže si ju môžeme užiť len niekoľko dní v roku, hneď som si objednala čerstvú bio špargľu dopestovanú v Kútoch z trhu s lokálnymi potravinami ZeZáhorá. Nepremeškaj príležitosť a zaraď ju do svojho jedálnička aj ty. Priprav si šalát, polievku, či rizoto. Existuje nespočetne veľa spôsobov ako si pripraviť špargľu, jednoducho si ju môžeš len zaliať olivovým olejom a zapiecť. Ja ti však do tvojej kuchyne prinesiem trochu experimentu.

Najdôležitejšia je príprava. Ak špargľu dobre neočistíš, jedlo nebude mať ten správny šmrnc. Preto si na začiatok zhrnieme, ako špargľu správne očistiť, skladovať a pripraviť na samotný proces varenia.

Čo musíš urobiť pred varením špargle?

1. Ako mnohí z vás tušia, prvým a veľmi dôležitým krokom je čistenie špargle. Špargľu pred varením musíme zbaviť drevnatej časti. Najskôr ju však dôkladne umyjeme, preložíme na pracovnú dosku a pustíme sa do práce.

Čerstvú a umytú špargľu uchopíme oboma rukami a jemne zohneme tak, aby sa tvrdý koniec špargle odlomil. Rovnako postupujeme aj u bielej špargle. Avšak ak máš špargľu, ktorá je hrubšia a drevnatejšia, odrež konce pomocou noža. 

Špargľu očistíme pomocou škrabky na zemiaky (len spodné dve tretiny). Hlavičku nečistíme.

Ak ide o bielu špargľu použi dôkladnejšie čistenie, pretože je hrubšia a o niečo vláknitejšia ako zelená. Zelenej špargle nemusíš venovať takú pozornosť, stačí ošúpať len jej konce, zatiaľčo bielu ošúp až po hlavičku.

2. Ukážeme si tiež ako špargľu správne skladovať, aby nám vydržala niekoľko dní v chladničke. Priprav si vyššiu sklenenú nádobu alebo pohár. Konce očistenej špargle zabaľ do vlhkej plátenej alebo papierovej utierky a špargľu vlož kolmo do nádoby. Takto špargľu uchovaj maximálne 5 dní.

3. Na to, aby sme si mohli špargľu vychutnať napríklad v ľahkom jarnom šaláte, je dôležité ju najprv oblanšírovať. Blanšírovanie je technika, pri ktorej zeleninu najprv ovaríme a nakoniec ju ponoríme do ľadovej vody. Využíva sa najmä pre zachovanie farby, chuti a výživovej hodnoty. Vývar môžeš využiť na prípravu špargľovej polievky. 

A teraz, keď už viete ako špargľu správne spracovať, je najvyšší čas pustiť sa do varenia.

Recept nájdeš vždy po kliknutí na tlačidlo ‘Pozrieť viac na Instagrame’.

Špargľová polievka z bielej špargle s praženými mandľovými lupienkami

Asi najobľúbenejším špargľovým receptom je polievka. Klasiky už bolo dosť, a preto si spolu pripravíme špargľovú polievku na trochu iný spôsob. Pridaj estragón, oregáno a zavŕš to citrónovou šťavou. Chuť tejto polievky si obľúbiš. Nezabudni však na pražené mandľové lupienky ktoré polievke dodajú výbornú orieškovú chuť. 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Varenie, Pečenie, Foodstyling (@varime.blog)

Špargľový koláč s mozzarellou a cibuľovým chutney

Ak máš rád pizzu, smelo sa pusti do tohto receptu, pretože je skvostný. Výborne ho dopĺňa cibuľové chutney, a i keď si vyžaduje svoj čas, stojí za to mu ho dopriať. Ako základ môžeš použiť akúkoľvek tvoju obľúbenú omáčku, ja som pripravila jemnú plnku z kyslej smotany, pri ktorej vynikla chuť špargle. 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Varenie, Pečenie, Foodstyling (@varime.blog)

Zapekaná biela špargľa s holandskou omáčkou a vajíčkovo-bylinkovou krustou

Ako som spomínala na začiatku, len tak obyčajne špargľu dnes zapekať nebudeme. Biela špargľa je výnimočná práve svojou jemnou chuťou a holandská omáčka ju skvelo podporí. Zapeč si bielu špargľu s vajíčkovo-bylinkovou krustou a zaručene neoľutuješ.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Varenie, Pečenie, Foodstyling (@varime.blog)

Šalát z jarnej špargle s feta syrom, mätovo-špenátovým pestom a opečenou bagetkou

Jarný šalát z čerstvej špargle, hrášku, špenátu a reďkovky si priam pýta, aby pristál na tvojom stole. Mätovo-špenátové pesto mu dodá potrebnú šťavnatosť a ty si môžeš vychutnať chuť jari naplno. Tento recept si môžeš pripraviť ako prílohu alebo hlavné jedlo s feta syrom a opečenou bagetkou. 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Varenie, Pečenie, Foodstyling (@varime.blog)

Krémové špargľové rizoto s grilovaným hovädzím biftekom

Po ľahkom šaláte tu mám niečo pre milovníkov mäsa. Šťavnatý steak s krémovým rizotom a čerstvou zelenou špargľou.Toto je pre mňa vášeň na tanieri. Na konci si rizoto posyp hoblinami parmezánu a petržlenovou vňaťou. Nalej si pohár vína a uži si Špargľové hody.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Varenie, Pečenie, Foodstyling (@varime.blog)

Chceš vidieť viac inšpirácií z mojej kuchyne? navštív môj nový blog www.varime.blog alebo Instagram @varime.blog.

Sandra


.

BM: Ustekana sobota