Máte pocit, že ste sa ocitli v hračkárstve. Všade pestré svieže farby a plno hračiek. Všetko je vo veľkosti mini – stoličky, tanieriky, umývadlá, nočníky.  Deti, niektoré ešte s plienkami, robia prvé nesmelé krôčiky. V pondelok 3. mája privítali nové mestské detské jasle prvé deťúrence. Jasle majú dve triedy s celkovou kapacitou 20 miest. Jedna trieda je pre „včielky“ vo veku 1 – 2 roky, druhá je pre „lienky“ vo veku 2 – 3 roky.

foto S. Osuský

Saška, Adamko, Ninka, Adrianko, Laurinka, Amálka – malých Malačanov, ktorých samozrejme sprevádzali rodičia, vítali s úsmevom zamestnankyne. Počas prvého dňa boli deti v jasličkách iba krátko, približne polhodiny. Za prítomnosti svojich rodičov sa hrali a raňajkovali. Každý ďalší deň boli v jasličkách o niečo dlhšie, až približne na desiaty deň by už mali deti zvládnuť  celodenný pobyt bez maminy či ocka. „Spolu s kolegyňami opatrovateľkami sme sa na deti veľmi tešili. Sem-tam sa objavili aj slzičky, ale vôbec ich nebolo veľa. Práve naopak, deti boli milo zvedavé na nové prostredie a nové hračky. Verím, že sa im v jasličkách bude páčiť a že aj rodičia budú spokojní s úrovňou starostlivosti,“ zhodnotila prvý deň vedúca prevádzky Martina Novotová.

foto S. Osuský

Výstavba jaslí sa začala vlani koncom júla. Priestor pre najmenších vznikol prestavbou starého hospodárskeho pavilónu v areáli materskej školy na Bernolákovej. Vlastnej výstavbe ešte predchádzal dlhý proces: na začiatku bola úspešná žiadosť o dotáciu z Integrovaného regionálneho operačného programu (584-tisíc €), nasledovalo verejné obstarávanie, schvaľovanie hygienou a registrácia medzi sociálne služby. Obyvateľom lokality okolo Bernolákovej ďakujeme za trpezlivosť a pochopenie. „Vybudované zariadenia boli v minulosti zrušené a budovy popredávané. A my ich dnes nanovo staviame, preto mi zostáva dúfať, že takéto niečo našim nástupcom verejnosť už nedovolí,“ konštatoval primátor Juraj Říha.

foto S. Osuský

Ako vyzerá náplň dňa pre jasličkárov? Hry, cvičenie, osobná hygiena, učenie sa samostatnému stolovaniu, prechádzky, spánok. O deti sa starajú štyri opatrovateľky, po dve na každú triedu. Mimochodom, v jasličkách sú dvoje dvojčatá – Peťko s Patrikom a Felix s Alexom.

Podrobné informácie o prevádzke jaslí či podmienkach na prijatie dieťaťa sú dostupné na webovej stránke www.jasle.malacky.sk. Svoje prípadné otázky môžete napísať mailom na detskejasle@malacky.sk.

Text: Ľ. Pilzová, foto: S. Osuský

 Projekt Malacky – Zariadenie starostlivosti pre deti do 3 rokov je podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu.


.

BM: Kralici