Oblastná organizácia cestovného ruchu Záhorie slávnostne otvorila vernisážou súťažnú výstavu fotografií Záhorie – rozmanitá zem 2020. Zároveň na nej ocenili aj autorky víťazných fotografií. Výstava bude prístupná pre verejnosť do 15. júna v priestoroch hotela Central v kúpeľoch Smrdáky.

Cieľom súťaže bolo priblížiť najkrajšie miesta na Záhorí. „Zmyslom je neprezentovať len tie najznámejšie pamiatky. Chceme ukázať malebné zákutia a miesta, ktoré prilákajú návštevníkov zvonka, ale motivujú aj Záhorákov, aby trávili viac času v domácom regióne,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Súťažilo sa v štyroch kategóriách – jar, leto, jeseň a zima na Záhorí. Do súťaže poslali súťažiaci 68 fotografií. Odborná porota vybrala 25 najlepších diel, ktoré sú súčasťou výstavy. Boli vyhlásené dve víťazné fotografie, jednu vybrala porota a druhú verejnosť hlasovaním na sociálnej sieti.

„Vnímam to už ako tradičnú aktivitu organizácie. Chcem poďakovať všetkým, ktorí prihlásili svoje diela, ide o skvelú propagácia regiónu. Som presvedčený, že aj na základe takýchto akcií sa hostia rozhodnú navštíviť niektoré zákutia regiónu, ktoré by inak zostali nepoznané,“ uviedol predseda predstavenstva OOCR Záhorie a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Víťazkou sa podľa odborníkov stala fotografia Veroniky Šandorovej. „Pri fotografovaní sa zameriavam hlavne na psíkov. Víťazná fotografia je trochu špecifická, že je na nej okrem psa aj jeho majiteľka a záber zachytáva pohľad z vrchu Kršlenica,“ uviedla o víťaznej snímke autorka.

V hlasovaní verejnosti mala najväčší úspech fotografia Evy Beňovej. „Fotografovanie je moje hobby. Milujem prírodu, rada chodím na výlety a práve víťazná fotografia ma vystihuje, je v nej množstvo energie. Väčšinou fotím na Záhorí, keďže som Záhoráčka a srdcovou záležitosťou sú pre mňa Bílkove Humence, kde mám babku a je tam nádherná príroda,“ prezradila autorka.

„Táto výstava je začiatkom a my už pripravujeme ďalšie podujatie – vinobranie, ktoré sme v minulom roku nemohli uskutočniť. Podľa vystavených obrázkov je vidieť, že Záhorie je malebná krajina. Smrdáky sú malá obec so 600 obyvateľmi, ale našou obrovskou výhodou sú kúpele, ktoré sú priamo v obci. Je tu nádherný park, dá sa tu prejsť po miestnych vinohradoch, pýchou je 300- ročná lipa pri kaplnke sv. Jána Nepomuckého,“ doplnila starostka obce Smrdáky Ingrid Tripšanská.

Výstava bude po 15. júni putovať po členoch organizácie, prezrieť si ju budú môcť napr. na zámku v Holíči či v meste Skalica. „Sme radi, že sa vyhlásenie súťaže uskutočnilo práve u nás. Je to po dlhej dobe prvá akcia. Situácia v kúpeľoch sa vracia do normálu, máme postupný nárast hostí,“ doplnila za Slovenské liečebné kúpele Piešťany, ktoré sú členom OOCR Záhorie, riaditeľka kúpeľov Smrdáky Dana Hlavnová.

Aktuálne je už vyhlásený ďalší – 4. ročník fotografickej súťaže. „Bude mať jednu kategóriu s názvom Zaži Záhorie! Možnosť prihlásiť fotografie je do 30. septembra 2021. Ak to dovolí pandemická situácia, vernisáž najlepších diel sa uskutoční koncom roka,“ doplnil riaditeľ OOCR Záhorie.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 1,5 milióna eur na revitalizáciu lesoparku Hájek

V Skalici zrevitalizujú lesopark Hájek aj Mestská búdu. Zámer na tieto projekty…

BM: Ustekana sobota