Keď sa vám zdá, že sa vám v posteli miesto muža zahniezdil vlk a miesto ženy babička, sú na to iba dve vysvetlenia. Buď zazvonil zvonec a romantike vo vašom vzťahu je koniec, alebo máte problém s očami. Kým začnete na internete študovať podmienky odstrelu dravej zveri, dajte si doporiadku zrak.

Až 80 % informácií o svete získavame zrakom. To znamená, že keď ste slepý ako korytnačka a nič s tým nerobíte, ukracujete sa o hodnotné vizuálne zážitky. A tým nemyslíme len schopnosť prečítať si dátum spotreby jahodového jogurtu a čingovskej salámy. Pokiaľ ide o zdravie očí, východná Európa za svojou západnou sestrou troška poškuľuje. V roku 2020 tu až 7,5 % populácie malo problém s videním na blízko, celých 3,6 % trpelo stredne ťažkou až ťažkou poruchou zraku a 2 % bojovali s ľahkými formami porúch videnia. Okuliare nosí viac ako polovica obyvateľov EÚ, o niečo menej časté sú kontaktné šošovky. Povedzme si to do očí. Ak nechcete zvyšovať štatistiky, začnite sa o seba starať.

Bystrozraké vitamíny

Bez ohľadu na to, či máte zrak zatiaľ v poriadku alebo už nosíte okuliare, šošovky a lupu, dôležité je osvojiť si základné pravidlá prevencie. Zdravé oči tak vydržia dlhšie zdravé a tie poškodené sa zasa nebudú zhoršovať alebo sa budú zhoršovať pomalšie. Podobne, ako pri iných orgánoch, aj tu prevencia začína pri správnej výžive bohatej na niektoré vitamíny.

Začať môžeme pri legendárnej mrkve. Kým sa začnete ošívať, že mrkva je len taká báchorka na oblbnutie škôlkára, zodpovedzte si úprimne otázku. Videli ste už králika, ktorý by nosil okuliare? Ak je vaša odpoveď “nie”, práve ste obdržali empirický dôkaz o tom, že mrkva v rámci prevencie skutočne funguje. Respektíve hlavne betakarotén a z neho derivovaný vitamín A, ktorý obsahuje.

Výborná je aj všetka zelená listová zelenina. Ak zeleninový semafor pôsobí na vás ako repelent, pomôžu vám vitamínové doplnky: Vitamín B2, Zinok, vitamín C a E, selén. Doplňte omega 3 mastnými kyselinami a šance, že uvidíte aj v dôchodku až za roh, exponenciálne vzrastú.

Užitočné rady do života

  • Hľaďte do diaľky – niekoľkokrát za deň uprite svoj zrak za horizont digitálnej obrazovky
  • Vetrajte alebo používajte zvlhčovače vzduchu
  • Vypite minimálne 2 l vody denne
  • Vyhýbajte sa nikotínu – po pľúcach sú oči druhým orgánom, ktorý najviac poškodzuje
  • Chráňte oči pred UV žiarením

Angoráčik

Červené a suché oči sú popri neostrom videní jedným z najčastejších problémov, ktorým bežne čelíme. Príčinou týchto nepríjemností je väčšinou nedostatočná činnosť slzných žliaz a destabilizovaný slzný film. Pokiaľ viete vylúčiť zápal alebo infekciu, dokážu zjednať nápravu vhodne zvolené očné kvapky alebo umelé slzy. Odporúčame nepodstupovať experimentálny výber a rovno sa poradiť u nás v lekárni s odborne vyškoleným personálom. Dobré mravy však hovoria, že aj bez našej pomoci je pri aplikácii kvapiek potrebné dodržiavať niekoľko zásadných pravidiel: 1. Pred ich aplikáciou si vždy umyť ruky, 2. Bezprostredne po aplikácii zatvoriť oči, aby kvapky mali čas pôsobiť a hneď nevytiekli, 3. Prísne dbať na to, aby ste neprešvihli dátum spotreby. Oči sú dosť háklivé a asi by ste si ich radi nechali.

Dovidenia!

Krátky slovník slovenského jazyka hovorí, že slovo “dovidenia” sa používa pri rozlúčke. Jeden však nemusí byť jazykovedec, aby pochopil, že v tomto krátkom citoslovci je tiež vyslovená túžba “vidieť sa znova”. A na to sa zdravé oči výborne hodia. Dioptrie vám v našej lekárni nepredpíšeme ani vás tam nezoperujeme. S prevenciou, vitamínovými doplnkami, voľnopredajnými liekmi, liekmi na predpis a poradenstvom vám však radi pomôžeme.

Váš lekárnik


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota