Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelčan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

ilustračné foto

→ Po dlhšej dobe pôjdem konečne na dovolenku do zahraničia. Doteraz ma tešilo, že sa očistila príroda, nakoľko sa obmedzil pohyb ľudí. Akým spôsobom vieme v podobnom trende pokračovať, keď sa vráti život do zaužívaných koľají?Radoslav (Oreské)                                    

Ozdravenie prírody naozaj bezprostredne súvisí najmä s obmedzením cestovania. Najmä obmedzenie vzdušného pristoru pre lietadlá znamenalo nárast pozitávnych hodnôt v ovdzuší. Nezávisí to však len od dopravy, pomocou ktorej sa dopravujeme na jednotlivé destinácie, ale tiež o správaní sa na konkrétnej dovolenke. Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia ktorí chodievajú na dovolenky potrebujú hlavne vypnúť od aktuálnych povinností a starostí. Preto si chcú tieto dni čo najviac užiť a so všetkým čo to obnáša.

Napriek tomu sa môže človek správať prírode blízkym spôsobom nasledovne:

  • Namiesto švédskych stolov lokálne dobroty – podporovať lokálnych predavačov je environmentálne úsporné. Exotické ovocie si môžeme kúpiť aj u nás. Keď si ho však kúpime priamo na mieste pobytu, nielenže inak chutí ale naviac sa nemuselo k nám prepravovať.
  • Vymoženosť „všetko v cene“ – all inclusive je naozaj luxus, je nám ho však treba? Vzniká tu tak množstvo nespotrebovaného jedla, ktoré končí v koši a to čo sa spotrebuje u nás vzbudzuje výčitky, že sme pribrali. Cenovo porovnateľné je stravovanie v miestych bystrách.
  • Namiesto hotelových šampónov vlastné – šampóny ktoré hotely ponúkajú sú jednorázové a končia v koši, naviac nám nemusia vyhovovať a podráždime si nimi pokožku. Ak si však odlejeme do menších nádob vlastné, zabránime tak vzniku tvorby ďalšieho odpadu.
  • Fenomén digitálnych technológií – takmer už všetky prepravné spoločnosti uprednostňujú digitálne letenky pred papierovými, čím zemedzujú výrub stromov. Je to pre nás pohodlnejšie, nakoľko mobily nosíme stále pri sebe a nemusíme sa pri kontrole hrabať v dokladoch.
  • Namiesto hotelových uterákov vlastné – zamyslime sa nad sebou, či si doma meníme uteráky každý deň. Hotelom v tejto súvislosti vznikajú citeľné náklady na vodu. Keď si prinesieme vlastné, operieme ich až prídeme z dovolenky a pomôžeme našej planéte.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota