Dnes čoraz viac ľudí túži bývať tak, aby tým čo najmenej poškodzovali životné prostredie. Nie každý ale vie, ako na to, a že cesta za úsporným a ekologickým bývaním začína ešte predtým, než položíte základy. Prečítajte si, na čo musíte myslieť už pri výbere projektov. 

foto Pixabay

Postavte radšej menší dom

Ak sa rozhodnete pre menšiu stavbu, nemusíte kupovať taký veľký pozemok, spotrebujete menej materiálu a neskôr menej energií. Pozor, nenahovárame vás, aby ste ušetrili za cenu diskomfortu a bývania v stiesnenom priestore. 

Pri plánovaní ale realisticky posúďte svoje potreby, a nestavajte, čo sa nebude využívať. To sa týka množstva izieb aj ich veľkosti.

Vyberte si jednoduchší tvar

Tvar domu a aj jeho strechy je pri pasívnych a nízkoenergetických domoch veľmi dôležitý. Niky, vikiere, arkiere či rôzne zalomenia síce vyzerajú dobre, ale sú energeticky náročnejšie. Zväčšujú totiž ochladzovanú plochu, a tým aj spotrebu energie na vykúrenie. 

Zvoľte vhodný stavebný materiál 

Jeho voľba výrazne ovplyvní náklady na stavbu, ale aj kvalitu vzduchu, životnosť domu a vaše zdravie. Na konštrukciu či neskoršiu úpravu interiéru hľadajte trvanlivý, zdravý a ekologický materiál.

Nesiahajte bez rozmyslenia po horúcej novinke na eko trhu, ako sú dosky z recyklovaných plastov. Nezavrhujte klasiku, ktorou sú tehly z nepálenej hliny či drevo, napríklad biodosky. Voľte materiál, ktorý má vlastnosti vhodné do prostredia, kde budete stavať, a na to, čo budete stavať.

foto Unsplash

Postavte si pasívny dom 

Dnes existuje veľa odporúčaní a noriem, s ktorými sa vám podarí postaviť dom s nízkymi energetickými nárokmi, vysokou kvalitou vzduchu a rovnomernou teplotou. Základom je orientácia, vďaka ktorej ho slnko prirodzene prehreje a osvetlí.

Dôležitá je izolácie stien, strechy a okien, aby sa zabránilo úniku tepla. Aby ste si zabezpečili čerstvý vzduch a zároveň neochladzovali izby, uvažujte o systéme na riadené vetranie, ktorý vám „privedie“ späť teplo získané z odpadového vzduchu.

Myslite aj na záhradu 

S vhodnými úpravami terenému bude aj vaša záhrada šetrná k prostrediu. Či už máte trávnik alebo sadíte zeleninu, treba ju zavlažovať. Spotrebu vody vám pomôže znížiť systém na zber dažďovej vody, ktorú môžete napojiť na zavlažovací systém. 

Záhradu si môžete postaviť aj na streche. Tzv. zelené strechy sú estetické, produkujú kyslík a k tomu ochránia váš dom pred prudkým slnečným žiarením.

foto Unsplash

Nechajte si pomôcť od odborníkov 

Internet je aj v prípade ekologického bývania studnicou informácií, nenahradí ale vzdelanie a roky skúseností od odborníka. Ten vám poradí a správne nastaví systém. Nenechá vás inštalovať na dom malú veternú elektráreň v oblasti, kde nefúka. 

Siahnuť po skutočných odborníkoch je dôležité aj pri realizácii stavby. Pretože darmo použijú najlepší materiál na trhu, ak ho nasadia zle.


.

BM: Ustekana sobota