Ochrana životného prostredia sa dnes rieši na každom kroku. Pre niektorých sa stala súčasťou života, pretože im skutočne záleží na tom, v akom stave nechajú planétu pre budúce generácie. Pre iných je to len trend. Predstavíme vám niekoľko doplnkov, s ktorými môžete tieto dve veci skĺbiť a byť ekologickí aj trendoví. 

foto Bigstock

Drevené kryty na mobil

Mobil máme v ruke takmer nonstop. Slúži ako navigácia, prehrávač hudby či platobná karta. Neustálym používaním riskujeme, že spadne a poškodí sa. Chrániť by sme ho mali kvalitným krytom.

Namiesto obyčajného plastu, ktorý sa časom ošúcha, sa oplatí staviť na drevené kryty na mobil. Sú symbolom ekologickosti, praktickosti a elegancie. Telefón ochránia z každej strany vďaka pevným materiálom a dodajú mu unikátny vzhľad pomocou laserového gravírovania.

foto Unsplash

Papierový batoh

Keď sa povie papierová taška, predstavíme si tie neforemné vrecká, v ktorých nám kuriér nosí jedlo. Také niečo by len ťažko unieslo veci do práce. Ruksak z prateľného papiera, tzv. SnapPap alebo Washpaper, to však bez problémov zvládne. 

Na prvý pohľad vyzerá ako koža a má aj podobné vlastnosti. Na rozdiel od klasického papiera ľahko odoláva poškodeniu a vode. Výhodou je i to, že je kompletne recyklovateľný. 

Drevený motýlik

Klasický motýlik si nasadzujú muži na špeciálne príležitosti už celé desaťročia. Posledné roky aj na Slovensko preniká jeho modernejšia verzia, ktorá sa rozšírila po celom svete. 

Drevené motýliky z ručne opracovaného dreva sa objavujú na neformálnych aj formálnych udalostiach. Kombinujú tvar tradičného motýlika s originálnymi prvkami. Tie im dodá prírodná povrchová úprava aj gravírovanie na mieru.

foto Unsplash

Šperky z recyklovaných materiálov 

Nejedna žena, ale i muž, si radi vylepšia svoj outfit štýlovým šperkom. Ich výroba, najmä tých z drahých kovov, však produkuje veľké množstvo odpadu. Navyše sa ťažba a spracovanie týchto kovov stále považuje za otrockú prácu. Originálny doplnok sa ale dá vyrobiť aj z recyklovaných materiálov. 

Môžu to byť roztavené staré šperky či drahé kovy získané z elektroniky. Jedinečný šperk bude aj z plastov vylovených z mora, minimalistického dreva alebo z nepotrebných počítačových súčiastok. 

Slnečné okuliare z recyklovaných materiálov 

Ďalším z praktických doplnkov, bez ktorého si nevieme predstaviť najmä letné dni, sú slnečné okuliare. Niekto má svoj obľúbený pár, ktorý nosí všade, iní ich majú doma v každom tvare a farbe. Tiež nepatria k ekologickým doplnkom, pretože sa často vyrábajú z plastov. 

Dnes si už ale môžete vybrať aj rámy vyrobené z ekologických a recyklovaných materiálov. Je to napríklad korok alebo bambus. Dokonca existuje značka, ktorá ich vyrába z plastového odpadu, ktorý vyzbierali z morí a zrecyklovali.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota