Kto by nemal rád jahody? A najmä tie domáce z lokálneho trhu ZeZáhorá. Patria k najobľúbenejším druhom ovocia, a nielen preto, že obsahujú veľa vitamínov, ale najmä pre ich neodolateľnú vôňu, dokonalú sladkú chuť a žiarivú farbu. Jahody sú výnimočné ovocie, pretože ako jediné majú semená zvonku a nie zvnútra.

Tieto červené krásky sú skvelou voľbou, nielen do dezertov. A o tom ťa presvedčím na konci článku, kde ako obvykle nájdeš overené recepty. Najprv sa však zoznám s jahodami, ktoré pochádzajú Z Kútov. 

Domáce jahody rovnako ako špargľa majú svoju sezónu. V obchodoch ich môžeš nájsť počas celého roka, avšak nikdy nebudú chutiť tak sladko a šťavnato ako tieto BIO jahody vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve Bioaspa Kúty.

Vieš odkiaľ jahody pochádzajú a ako sa k nám dostali?

Jahody sme si u nás vychutnávali už v 17. storočí. Dostali sa k nám zo Severnej a Južnej Ameriky, keď ich francúzsky prieskumník priniesol z Čile. Dovtedy sme v Európe poznali jahody ako malé plody, ktoré sa líšili od tých amerických, nielen veľkosťou ale aj tvarom listov. 

Neskôr sa obe odrody vďaka botanickým experimentom spojili a zrodil sa nový druh jahôd Fragaria ananassa, ktorý je známy dodnes. Dnešné jahody sú teda dokonalými plodmi vyšľachtenými z maličkých jahôd, ktoré sa u nás vyskytovali len na konci leta. Dnes si ich môžeme vychutnať už od mája a ja ti ukážem niekoľko spôsobov ako si ich užiješ práve vo svojej kuchyni. 

Jahody mám veľmi rada už od detstva. Moja babka v svojej záhrade okrem iných druhov ovocia a zeleniny pestuje tiež jahody, z ktorých každý rok pripravuje pre celú rodinu výborný džem. Ako malej mi pripravovala jahody s cukrom, a aby som si túto spomienku uchovala pripravila som si pre teba recepty z jahôd, ktoré mám veľmi rada a bez ktorých si jahodovú sezónu neviem predstaviť.

Recept nájdeš vždy po kliknutí na tlačidlo ‘Pozrieť viac na Instagrame’ alebo priamo na mojom blogu Varíme.blog.

Jahodový šalát s gorgonzolou, medovým dresingom a kandizovanými vlašskými orechmi

Jeden z mojich obľúbených letných šalátov je práve tento jahodový s gorgonzolou. Sladkastú chuť jahôd výborne doplní slanosť gorgonzoly. S medovým dresingom je šalát šťavnatý a kandizované orechy skvelo podčiarknu jeho jemnú chuť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fotenie, Varenie, Foodstyling (@varime.blog)

Jahodová polievka so snehovými pusinkami a karamelizovanými jahodami

Lahodná jahodová polievka vás nie len osvieži, ale najmä vám dodá potrebné množstvo vitamínov. Je skvelým tipom na horúce dni. Doplňte ju karamelizovanými jahodami a nezabudnite na snehové pusinky, bez ktorých sa táto polievka nezaobíde.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fotenie, Varenie, Foodstyling (@varime.blog)

Jahodovo-kokosový koláč s cukrovou posýpkou

Krehký koláč z jahôd je naozaj výnimočný a svieži. Zvládnete ho ľavou zadnou. Je rýchly a veľmi chutný. Posypte ho mandľami a cukrovo-kokosovou posýpkou. Zaručene si pochutíte.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fotenie, Varenie, Foodstyling (@varime.blog)

Jahodová roláda z piškótového cesta s tvarohovým krémom a flambovanými jahodami

Hviezdou tohto receptu sú práve jahody. Skvelo dopĺňajú ľahké piškótové cesto a spolu s tvarohovým krémom vytvárajú úžasnú chuť. Jahodová roláda je mäkučká, nadýchaná a zvládne ju upiecť každý domáci kuchár.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fotenie, Varenie, Foodstyling (@varime.blog)

Jahodový parfait s mascarpone a slaným karamelom

Osviežujúci jahodový dezert v pohári. Hlavnú úlohu v ňom hrajú jahody a smotana. Je to jeden z najjednoduchších jahodových receptov, ktorý je vynikajúcou voľbou nielen na leto.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fotenie, Varenie, Foodstyling (@varime.blog)

Chceš vidieť viac inšpirácií z mojej kuchyne? navštív môj nový blog www.varime.blog alebo Instagram @varime.blog.

Sandra

 


zezahora debnička 2021