Slovenská spoločnosť INAT s.r.o. sídliaca v obci Moravský Svätý Ján v okrese Senica, ktorá sa zaoberá priemyselnou automatizáciou a strojárskou výrobou, spúšťa výrobu vlastnej inovatívnej 3D tlačiarne PROTON X.

Tím pracovníkov spoločnosti INAT pracoval 25 mesiacov na vývoji slovenskej 3D tlačiarne. Do výroby idú dve základné verzie otvorených FDM tlačiarní – s lineárnou koľajnicou alebo lineárnou tyčou. 

Vďaka maximálnej teplote tlačovej hlavy 470°C a podložke z vlastného vývoja, ktorá dokáže stabilne udržať teplotu až 150°C, je schopná tlačiť funkčné súčiastky pre priemyselné stroje z priemyselných ťažko tlačiteľných materiálov, ktoré sú bežnými technológiami problematické vyrobiť.

Vysoká tlačová teplota umožňuje okrem z dnes bežných filamentov typu PLA, PET-G, alebo ABS/ASA, tlačiť aj vysokoteplotné priemyselné materiály vrátane PEKK, PEEK, nylon alebo PC s obsahom carbónových vlákien pre spevnené odolnejšie priemyselné výtlačky.

Tlačiarne PROTON X sú modulárne s maximálnou výškou tlače 300, 400, 500 alebo 650 mm. Tlačová plocha je u všetkých modeloch 300×300 mm. Tlačiareň tak umožňuje tlač do rozmerov až 300×300×650 mm.

Na tlačiarni PROTON X bolo testovaných vyše 96 typov rôznych materiálov od rôznych výrobcov. Aktuálne spolupracuje s najväčším európskym výrobcom filamentov na testovanie noviniek, ktoré ešte len čakajú na svoje uvedenie na trh.

Tuhá konštrukcia a presné strojové vedenia s guľôčkovou skrutkou dosahujú vysokú presnosť a predstavujú ďalšiu prednosť 3D tlačiarní od slovenského výrobcu.

PROTON X má niekoľko bezpečnostných certifikátov a prešla aj nezávislým testovaním v uznávaných laboratóriách TÜV SÜD. Rovnako tak sú certifikované aj všetky použité komponenty.

Viac informácií o 3D tlačiarňach PROTON X nájdete na webe www.3dinat.sk.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota