V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sú pripravení zvýšiť očkovacie kapacity a kraj aktuálne disponuje rezervou v očkovacích kapacitách. Pre TASR to potvrdil predseda TTSK Jozef Viskupič.

ilustračné foto

Ako dodal, fungovanie krajských veľkokapacitných očkovacích centier hodnotí pozitívne. “Zvládame náročnú a zodpovednú úlohu, ktorou nás poverila vláda. Tak, ako ani na distribúciu ochranných prostriedkov, ani na očkovanie sme neboli pripravení po materiálnej, technickej, priestorovej či personálnej stránke. Dokázali sme reagovať a zriadiť najskôr tri a v súčasnosti až päť centier. Doteraz sme podali viac ako 150.000 dávok vakcín. Očkujeme všetkými tromi schválenými od Pfizeru, Moderny a AstraZenecy a sme pripravení podávať aj Sputnik V. Problémy sa však opakujú v oblasti, ktorú nemáme v rukách, či už to je predvídateľné dodávanie vakcín, masívna informačná kampaň, registrácia a pozývanie na očkovanie alebo vydávanie potvrdení o očkovaní,” uviedol Viskupič.

Pôvodne samospráva počítala, že v horizonte niekoľkých týždňov zaočkuje všetkých záujemcov o očkovanie. “Do toho prišlo rozhodnutie, že o očkovanie môžu požiadať aj tínedžeri vo veku od 12 do 15 rokov. Táto hranica môže perspektívne ešte klesnúť, takže predpokladám, že budeme mať naďalej dostatok záujemcov o očkovanie,” informoval predseda TTSK.

Ako doplnil, kraj stále eviduje veľký záujem o výjazdovú očkovaciu službu, vďaka ktorej seniorov a imobilných obyvateľov očkuje v obciach respektíve v domácnostiach. “Je to logisticky a časovo oveľa náročnejšie. Krajská očkovacia stratégia počíta s postupným útlmom veľkokapacitného a výjazdového očkovania, pričom by sa očkovanie mohlo realizovať vo všeobecných ambulanciách,” povedal Viskupič.

V Bratislavskom kraji sa očkovanie prvou dávkou spomalí pre potrebu preočkovávania druhou. “Toto sa netýka nášho kraja. Už od začiatku očkovania sme vedeli, že v deviatom až 12. týždni sa bude preočkovávať vakcínou od AstraZenecy, preto sme mali vopred pripravené ďalšie očkovacie centrá. V predstihu sme urobili kroky, vďaka ktorým dokážeme podávať prvú dávku vakcíny novým záujemcom a súčasne podávať druhú dávku. Zriadili sme napríklad dve nové vakcinačné centrá, a to v športovej hale na Rybníkovej v Trnave a na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Vzhľadom na aktuálnu dostupnosť vakcín a kapacity, ktorú máme vo veľkokapacitných očkovacích centrách, nepredpokladáme, že by došlo k spomaleniu očkovania,” uviedol župan.

Ako doplnil, aktuálne v Trnavskom kraji očkujú najväčšie množstvo ľudí vo vekovej skupine od 25 do 30 rokov.


.
Toto je čítané

Speváčka LARA MORR vydala novú pieseň S Tebou

S hudobnou novinkou v tomto roku prichádza charizmatická speváčka pochádzajúca z Gbiel,…

BM: Ustekana sobota