Počas basketbalových sezón 2011/12 a 2012/13 sa v rámci malackého okresu vytvorilo viacero basketbalových prípraviek, ktorých cieľom bolo vytvoriť kvalitné basketbalové družstvo, ktoré by pokračovalo v dlhoročnej basketbalovej histórii Bao TJ Strojár Malacky.

V sezóne 2013/14 sa vytvorilo jedno basketbalové družstvo, ktoré už hralo najvyššiu slovenskú basketbalovú súťaž v kategórii mini pod vedením trénerského dua Ľudmila Oreská a Pavol Oreský. Netrvalo dlho a družstvo pôsobilo aktívne aj na medzinárodnom poli ako napríklad Vianočný turnaj v Plzni alebo každoročný Veľkonočný turnaj v Prahe a práve z Prahy v kategórii st. mini si priviezlo druhé miesto. Tréneri cítili potrebu držať krok s moderným basketbalom a tak v rokoch 2014 a 2015 sa vydalo niekoľko kľúčových hráčov na sústredenie do Srbska Kasta Beograd, ktoré je v Mekke európskeho basketbalu jedno z najviac medzinárodne obsadzovaných sústredení vôbec.

V sezóne 2015/16 sa zmenilo zloženie trénerského tímu, Ľ. Oreská odišla do Veľkej Británie sa ďalej vzdelávať v oblasti športu a tak sa P. Oreský stal hlavným trénerom a asistentom sa stal Michael Karol Oreský. Družstvo si rýchlo zvyklo na zmenu a pokračovalo ďalej vo vydarenej forme, kedy nikto a ani úradujúci majster nemal v Malackách isté víťazstvo. Družstvo vymenilo tradičný turnaj v Prahe za turnaj v Ostrave kde si zmerali sily s tímami z Česka, Maďarska, Poľska, Litvy, Lotyšska, Veľkej Británie, Slovenska, ale aj Nemecka a práve s nemeckým mládežníckym tímom euroligovej Alby Berlín odohrali jeden zo svojich najlepších zápasov, kde v posledných sekundách prehrali o bod a tak sa vyradili o boj o lepšie miesto. Družstvo ktoré fungovalo spočiatku na báze dvoch kategórii 2004 a 2003 sa presunulo a sústredilo iba na jednu a to 2003. Družstvo v žiackych a dorasteneckých kategóriách hralo najvyššiu celoslovenskú súťaž, kde precestovali celé Slovensko od Košíc cez Levoču po Trnavu, Nitru, Prievidzu, Levice, Bratislavu až po Spišskú Novú Ves, kde vyhralo svoj najpamätnejší zápas o bod po záverečných trestných hodoch po klaksóne, kde Martin Bolf premenil posledný trestný hod a spečatil úspech Malačanov. V tejto sezóne prejavil záujem tím Levíc o hráčov Simona Špergla a Tomáša Kadlubu. Tímy sa dohodli a nadstavbovú časť sezóny S. Špergl a T. Kadluba odohrali v dresoch Levíc, kde S. Špergl získal titul majstra Slovenska v kategórii kadeti a T. Kadluba obsadil štvrté miesto v kategórii st. žiaci v sezóne 2018/19. Na konci sezóny prejavil záujem reprezentačný výber o hráča T. Kadlubu v kategórii U16.

Okrem týchto úspechov sa pred touto sezónou hráč z Malaciek Matúš Hanák dostal do basketbalovej akadémie GBA v Česku, s cieľom získať možnosť športového štipendia na štúdium na vysokej škole v USA a tak získať kvalitné vzdelanie v USA a hrať tamojšiu kvalitnú vysokoškolskú ligu NCAA. V sezóne 2019/20 tréneri znova cítili potrebu umožniť hráčom posunúť sa hráčsky ďalej a zvolili rozdielnu stratégiu. Prihlásili sa do 2.ligy a tak časť hráčov mala možnosť hosťovať v najlepších tímoch Slovenska s nádejou na titul majstra Slovenska. Podarilo sa a Matúš Vrabček v tejto sezóne získal zlatú medailu na majstrovstvách Slovenska za Inter Bratislava, kde s 27 bodmi bol najlepší strelec finálového zápasu a podarilo sa aj druhé miesto na majstrovstvách, ktoré patrilo malackému hráčovi T. Kadlubovi za Levice. Vynikli aj iný hráči, napr. Matej Kurák, ktorý výrazne posilnil káder BSC Bratislava. Sezóna sa kvôli Pandémii Covid-19 nedohrala do konca. Družstvo sa už neprihlásilo do súťaže v sezóne 2020/21, ale posunulo hráčov do ďalších tímov Inter Bratislava, BSC Bratislava a ŠBK Levice. V tejto sezóne sa bývalý hráč z Malaciek M. Hanák, ktorý odišiel hrať do basketbalovej akadémie GBA v Čechách, dostal do slovenského reprezentačného výberu U20. Okrem M. Hanáka sa do reprezentácie pozrie tento rok z Malaciek aj najväčšia malacká nádej M. Vrabček v kategórii U16, do ktorej sa dostal vďaka vynikajúcej snahe a bojovnosti v najlepšom slovenskom tíme Inter Bratislava. Niektorí hráči hrajú súťažne v iných kluboch dodnes a niektorí už hrajú basketbal iba rekreačne.

Cieľom bolo vytvoriť družstvo, ktoré by bolo viac ako len družstvo, ale boli by aj partia priateľov na celý život a prípadne vychytať talenty, ktorým by bolo umožnené  hrať v najlepších tímoch na Slovensku. Tento prístup zabezpečil Strojáru Malacky v súčasnosti troch najvyšších aktívnych reprezentantov Slovenska, ktorými sú Tomáša Pavelka (218cm), hráč euroligovej Valencie v Španielsku, Boris Bojanovský (217cm), extraligový hráč Patrioti Levice a v neposlednom rade Michael Fusek (224cm), hráč minuloročného majstrovského Interu Bratislava. Basketbal v Malackách nie je iba šport, ale aj kopec spoločných zážitkov alebo aj precestované Česko a Slovensko. Chlapci navštívili skoro každý MC´donalds na Slovensku a v súčasnosti sa radi stretávajú na priateľskú partiu v 3×3 basketbale. To všetko k basketbalu v Malackách patrí a hráči sú dnes nielen spoluhráči, ale aj priatelia na celý život.

Týmto by sme sa chceli poďakovať za podporu hlavne rodičom, pomocnému personálu a divákom, boli to dobre strávené roky. V neposlednom rade patrí vďaka aj Ladislavovi Štrosovi za spoluprácu a technickú podporu. Špeciálne poďakovanie patrí aj iným trénerom, ktorý tomuto družstvu pomáhali na jeho ceste a to hlavne predsedovi Bao Branislavovi Orthovi, basketbalovému trénerovi Petrovi Ondrušovi a atletickému trénerovi Jakubovi Valachovičovi. Na záver by sme chceli poďakovať aj našim kmeňovým hráčom M. Bolf, S, Špergl,  M. Vrabček, M. Kurák, F. Brunčák, N. Haramia, S. Bojanovský, M. Hanák, M. Polák, P. Spusta. Poďakovanie patrí aj ostatným hráčom Z. Štvrtecký, S. Škoda, M. Kusalík, T. Kadluba, J. Klus, S. Hajdu, F. Jurkáček, A. Goldschmidt, A. Baranec, A. Ondrovič, M. Míčko, P. Rychtarčík, R. Kunák, M. Mladý, J.Jíleček, M. Hladík, S. Švarc.

Zároveň pozývame nových záujemcov spoznať tento šport od budúcej sezóny 2021/22 v našom novom basketbalovom projekte pod hlavičkou Bao TJ Strojár Malacky, ktorý sa znova bude zameriavať od nového školského roka na výchovu novej generácie mládeže, ktorá by reprezentovala Strojár Malacky.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota