Už sme si – asi ako na smrť – zvykli na nadbytok všetkých súťaží typu Talentmánia, Československo má talent, Superstar, Elán je Elán… Naše deti už nesnívajú tom, že budú šoférmi, či tak často obdivovanými smetiarmi, ktorým bolo fajn, lebo sa vozili vzadu na aute, nechcú sa stať ani inžiniermi, lekármi, ba ani kozmonautmi, ale len biznismenmi a superstaristami vo všetkých odvetviach.

Či už ako herci, hudobníci, speváci alebo uznávané modelky. Aj napriek tomuto trendu človeka poteší, ak sa niekto z jeho okolia dostane na významné svetové podujatie. Radosť je o to väčšia, keď tam aj uspeje! A práve takúto radosť nám priniesla zo svetovej súťaže Queen of the world 2010 záhoráčka z Holíča, čerstvá, pár dní plnoletá Agáta Kubincová, študentka III. ročníka gymnázia Ladislava Novomeského v Senici. Kedže do “služobných povinností” prezidenta ZSSR som si dobrovoľne zaradil aj dôsledné mapovanie života na Záhorí, tak musím dať na známosť širokej verejnosti túto dobrú správu! Žiaľ, vzhľadom na suchoty v mojej prezidentskej kancelárii – materiálna podpora nie je reálna – ale dobré slovo a popularizácia výnimočných vecí aj ľudí ešte nikomu neuškodila!!!!

V druhom decembrovom týždni sa v malom nemeckom mestečku Nürburgring, vzdialenom asi 2 hodiny cesty od veľkomesta Frankfurt nad Mohanom, stretlo 44 krásnych dievčat – každá z inej krajiny. Všetky boli niečím výnimočné, a to či už vzhľadom typickým pre určitú krajinu, tak aj rečou, ktorou hovorili, temperamentom a celkovou kultúrou, o čom svedči, že každá z nich si zaslúžila nosiť meno Queen krajiny, z ktorej pochádza a išla ju čo najlepšie reprezentovať. Našli ste tam všetky typy, ktoré si len môžete predstaviť, od vzrastom nižších až po vysokánske krásky, či už svetlovlasé s rovnými vlasmi až po kučeravé čiernovlásky. A tak som si dovolil jednu takúto dlhonohú čiernovlásku pozvať do prezidentskej kancelárie Záhoráckej republiky – do skalického hotela Patriot.

Agátka, odišli ste na súťaž v čase, keď by nebolo hodno ani psa von vyhnať. Letiská uzavreté, v halách stovky, až tisíce čakajúcich neodbavených pasažierov, cesty ťažko zjazdné, ba niektoré uzavreté, nemali ste strach… a čo vaši rodičia?
Cesta do Nürburgringu bola naozaj dlhá a strastiplná. Najprv 4 hodiny vlakom do Linzu a ďalších neuveriteľných 12 hodín autom v bohatej snehovej nádielke. Prišla som o pol 4 ráno do miestneho štvorhviezdičkového hotela, kde ma už čakali a milo privítali organizátori. Zároveň mi oznámili, že o 8- mej ráno musím prísť super upravená do haly a odtiaľ na raňajky. Izbu som obývala s kráľovnou Českej republiky, čo bola samozrejme výhoda pri komunikácii. Ráno sa to všetko začalo výdatnými raňajkami. Po krátkom príhovore organizátorov sme dostali plán, ktorý sa týkal prípravy na finále súťaže Queen of the world. Jej riaditeľom je Erich Reindl a usporadúva ju už od roku 1988.

Takže hladom ste netrpeli ako zvyknú manažéri modelingu týrať svoje obete, pardon zverenkyne!
Každý deň sme mali výdatné raňajky, obed i večeru, vždy švédske stoly, kde si každý mohol dať jedlo od výmyslov sveta – nikto nás nekrotil, záležalo na každej z nás, ako si udržiava štíhlu líniu a čo si môže dovoliť. Hneď prvý deň bola tlačová konferencia a fotografovanie pre rôzne nemecké noviny. Zaujímavá bola prehliadka starodávnych závodných áut – typických pre toto mestečko – a nasledovali preteky. Zajazdili sme si aj na motokárach, čo bolo veľmi vzrušujúce, pre mňa úžasná skúsenosť. Už aby som mala “vodičák”! Ale ľutujem vopred chodcov, ako aj iných vodičov, lebo toto bola síce moja prvá jazda, ale zato brzda a spomalenie boli pre mňa neznáme pojmy.

Kto všetko sa zapojil do tejto súťaže, ktoré médiá, kto to sponzoroval?
Druhý deň sme vystúpili v televíznej šou TV show Koblenz a večer sme navštívili rôzne firmy, ktoré sponzorovali súťaže. Prezentovali sme sa tam a samozrejme – bola to aj reprezentácia danej krajiny. Tretí deň sme pokračovali v tomto duchu, lebo sponzorov bolo dosť a všetci boli zvedaví, čo nové sa vo svete modelingu urodilo.

Videl som na vašej fotografii v pozadí úžasnú kachľovú pec, aké určite zdobili pred rozkradnutím aj váš Holíčsky zámok, kde to prosím Vás bolo?
Štvrtý deň sme cestovali na zámok, Chateau Philippsruhe Hanau, kde nás privítal aj Sir Peter Stoll v prítomnosti nemeckej televízie. V noci sme sa videli v televíznych novinách.

No vidíte, lepšia prezentácia Slovenska, ako keď ukazujú chytanie slovenský zločincov a podvodníkov.
Áno, ešte aj piaty deň sme cestovali do televíznej šou v Kolíne – TV Total, ktorú moderoval nemecký komik Stefan Raab. Potom sme mali ísť na vianočné trhy, ale skončili sme v Mac Donalde! (smiech)

Takže samé srandičky, výlety a recepcie, ale kedy sa udiala tá hlavná vec, dôvod Vašej cesty? Tá súťaž, nech vieme ako Slováci – Záhoráci dopadli v celosvetovom “ringu”?!
Ako za samé srandičky a výlety by som to nenazvala, spánok nám veru nedopriali. Niekedy sme nespali ani hodinku, lebo z firiem sme prišli okolo 6- tej ráno a už o 8- mej sme museli vyzerať super a ísť na ďalšiu akciu. Ale šiesty, siedmy, ôsmy deň, tak to bola naozaj tá pravá drina, o ktorej vie len ten, kto sa pohybuje vo svete modelingu alebo na súťažiach krásy. Nacvičovanie choreografie od rána do večera, fotografovanie v spoločenských šatách do časopisu. Bolo toľko zážitkov a informácií, že už ani neviem do akého! Ale určite bol farebný! (smiech)

Tak už nás Agátka nenapínaj a povedz o finálovom večere!
Finálový večer celosvetovej súťaže krásy “Queen of the world 2010” bol 17.12.2010. Do scenára patrilo  vystúpenie tanečníc, spevákov, najmä však samotných queeniek. Každá sa predstavila vo svojom národnom kroji -kostýme, večerných šatách a plavkách, v ktorých prezentovala i tanečnú choreografiu. Porotu tvorilo asi 20 ľudí, pričom každý bol z inej krajiny. Celé sústredenie  aj finále bolo neopakovateľným zážitkom, ktorý ostane v srdciach a spomienkach každej z nás. V porote bola aj bývala queenka – Ukrajina Veronika Vovchuk. Oficiálne vyhlásili len 5 prvých miest! Víťazkou bola zasa Slovanka, Ruska – Maria Furdychka, 2. Benelux – Noran Mostafa 3. Litva – Ludmila Voroncova 4. Španielsko – Gloria Martinéz a 5.Macedónsko – Iva Mihajlovska.

No a čo ty, Agátko? Už nám gate prasknú – akí sme napätí!!!
No… v naozaj tvrdej konkurencii 44 úžasných dievčat z celého sveta som sa umiestnila ako úplne neznáma a bez akejkoľvek protekcie na nevyhlásenom jedenástom mieste, ktoré som obsadila na základe počtu udelených hlasov… a to viete, že si porotcovia nenechali vyvaliť bok a prezradili nám to. Ale o výhru mi nešlo, dôležitejšie pre mňa bolo získanie nových skúseností, spoznanie nových ľudí a najmä získanie zážitkov, na ktoré budem vždy s úsmevom spomínať. Mojou favoritkou však jednoznačne bola Španielka Gloria.

Tak to je naozaj úspech. My, Záhoráci, sme hrdí a dúfam, že aj holíčania na čele s najvyšším, o vašej škole ani nehovorím. Je to pekná prezentácia a reprezentácia nášho regiónu, mesta, školy! A keď sme už pri tom.. ako zvládaš štúdium, veď si takmer nepretržite na cestách – či už na prehliadkach alebo u fotografov?!
Mám pána riaditeľa, ktorý má porozumenie pre moje aktivity, dokonca mi umožnil individuálne štúdium. Aj pedagógovia mi vychádzajú v ústrety, za čo im ďakujem! Myslím, že učivo zvládam vcelku dobre, nevidím žiadne zhoršenie napriek tomu, že tento polrok som tam pobudla minimálny čas. Ba dokonca som sa aj stihla zapojiť do matematickej olympiády, ktorú som zatiaľ nevynechala ani jeden rok. Ale mrzí ma, že už nemám toľko času venovať sa biológii a chémii, nemôžem sa teda zapojiť ani do chemickej olympiády. Žiaľ, časovo mi to nevychádza.

Jéj… keď sa zúčastuješ na olypiádach , tak to si asi jednotkárka?! Takže na teba asi platí múdrosť starých Olympicov , ktorú ospevoval Peter Janda: “Proč chytrost kráse cizí je a hloupou hlavu zakryje?! Proč krásné dívky hloupé jsou? Ty seš výnimkou!”
(veľký smiech) Počkáme si na vysvedčenie!

A čo cudzie reči? Bez nich sa vo svete absolútne nezaobídeš, veď všetci po slovensky nevedia a tobôž nie po záhorácky…. čo sa dúfam po publikovaní práce Ludmily van Kesteren, gbelanky žijúcej v Holandsku zmení, lebo pripravuje vedeckú prácu o tom, že všetky prvoreči vychádzajú zo záhoráčtiny!
Učím sa po anglicky a po španielsky, ale musím sa priznať, že z angličtiny nemám až takú dobrú známku, i keď predmet konverzácia z angličtiny mi nerobí žiaden problém. Ale v budúcnosti je mojim snom vedieť perfektne po francúzsky i po taliansky, lebo pre mňa sú to nádherné jazyky, najmä francúzština.

Ako to? Videl som ťa písať maily a počul telefonovať anglicky… ej veru nejeden špičkový slovenský politik by bol spokojný, keby vedel aspoň tak ako ty… a máš aj celkom dobrý prízvuk!
To sa musíte spýtať mojej pani profesorky angličtiny!

To bola škola, základ života. A čo tvoja rodina, pôvod života? Podporujú ťa? Zakazujú? Nezaujíma ich to? Modeling nie je v začiatkoch lacná vec, máš nejakých sponzorov?
Moja celá rodina ma v tomto úsilí od začiatku podporuje, drží palce a pomáha, ako len môže. Veď za to, že som s modelingom začala, sa môžem poďakovať mojej sesternici Romanke, ktorá ma nahovorila na casting do modelingovej agentúry v Bratislave. Najhlavnejší sponzor je moja mamka, učiteľka na Základnej škole II. v Holíči, “babinka“, môj krstný a krstná, tiež moje sesternice a sestra. Všetkým im ďakujem, že sú mi oporou a podporujú ma.

Čo ťa čaká a čo ťa neminie?
Už ma ale minulo! Minulú stredu som mala ísť do Paríža, ale pre nepriaznivé okolnosti som od tohto “výletu” upustili, škoda len, že letenka prepadla. Za pár dní idem na prehliadku do Viedne a potom by som mala ísť na dlhší pobyt do Istanbulu alebo Činy. A potom… potom sa uvidí.

No čo k tomu všetkému dodať?! Veľa dobrých výsledkov v modelingu, ešte lepších v štúdiu, z angličtiny jednotku a želanie… Dúfam , že ťa Turci nezajmú ako už v dejinách nejednu slovenskú krásavicu… záhoráčky nevynímajúc. Ešte si zo školy pamätáme o Šudi Katarinke! A keď už budeš v tom Istanbule , povedz tam, že už síce nesusedia so Sovietskym zväzom, ale že sa ZSSR presťahovala trocha na západ – na Záhorie… a že má aj svojho… i keď len recesistického prezidenta… a že budeme podporovať svoje výnimočné Záhoráčky a Záhorákov na večné časy a nikdy inak!

Za rozhovor ďakuje Do.Pr. ZSSR – PNL


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota