Cez Záhorie sa dnes (24.6.) opäť preženú búrky. Hrozí vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

20 minút búrky v Senici v jednom zábere. Foto: Pavol Janúšek

Búrky sa budú tvoriť vo výraznej dynamike. Priať im bude silné výškové prúdenie, preto sa najskôr budú tvoriť supercelárne búrky. Tie sa očakávajú najmä na severe Rakúska a v Česku, s nižšou pravdepodobnosťou aj na krajnom západe Slovenska, kde môžu priniesť krúpy s veľkosťou aj viac ako 5 centimetrov! Najmä na Morave a na západe Slovenska tak nie je vylúčený ani vznik tornáda. Informuje portál iMeteo.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav dáva výstrahu 1. stupňa pre celé Záhorie dnes od 18:00 až do 5:00 ráno (25.6.) Ako informuje na svojom webe je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo
pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Ilustračné foto: Janka Kutlaková, Dojč

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota