Na Záhorí nie je veľa cyklotrás. Niektoré však stoja za to. Vďaka nim môžeš prežiť krásny deň v čistom prostredí a navštíviť hneď niekoľko zaujímavých miest. My ti ponúkame pár cyklotipov, kde môžeš stráviť výlet práve ty.

 

Moravská cyklotrasa ponúka nádherné prírodné scenérie, vedie totiž pozdĺž rieky Moravy. V Malackách môžete navštíviť zámok a deň si spríjemniť prechádzkou v parku. Podobný výlet sa dá absolvovať aj v Stupave, kde stojí za návštevu napríklad aj Pajštún v lesoch Malých Karpát vhodný ale viac na turistiku. Vydať sa môžete aj pod Plavecký hrad, či k zámku v Plaveckom Podhradí. Väčšina jej trasy leží na hrádzi, po ktorej sa môžete dostať napríklad do Bratislavy, k hradu Devín alebo sa vydať opačným smerom na Skalicu. Ak však chceš počas dňa navštíviť aj niektoré pamiatky musíš z nej zísť, čo by nemal byť problém.

foto Planet Slovakia

Novou zaujímavosťou je most pre peších a cyklistov ponad rieku Moravu v Kopčanoch, cez ktorý môžete navštíviť rovnomenné územie. Okolie obce však ponúka aj výlety ku Kostolu sv. Margity Antijochijskej z čias Veľkej Moravy, postupne obnovovanej kačenárni ležiacej na cyklotrase k Holíčskemu zámku. Netreba zabúdať ani na viaceré pamiatky Skalice, kde treba ochutnať tradičný trdelník.

Okolie Senice ponúka na výlet viaceré lokality. Vidieť sa dá viacero kaštieľov v Jablonici, Rohove, či Moravskom Svätom Jáne. Mnoho z nich je však bohužiaľ pre verejnosť uzatvorená a pokochať sa môžete len z okolia. Za zmienku stojí určite aj obec Sobotište. Okrem kaštieľa sa dajú navštíviť aj viaceré habánske pamiatky.

 

Michal Kudla, študent SOŠMIŠ Bratislava
Článok vznikol v rámci praktickej výučby v redakcii Záhorí.sk 

 


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota