Cyklotrasa s názvom “Cesta Železnej opony” začína na norsko-ruských hraniciach, je dlhá 7000 kilometrov, a pôjde po bývalej železnej opone cez celú Európu a končiť bude pri bulharsko-tureckých hraniciach.

Na Slovensko sa “Cesta železnej opony” dostane na hraničnom priechode Moravsky Svätý Ján/Hohenau, pôjde od severných hraníc katastrálneho územia obce Závod až pod Petržalku, kde sa vráti na rakúsku stranu cez hraničný priechod Jarovce/Kittsee. Celková dĺžka slovenskej časti bude približne 80 km.

Samotná realizácia cyklotrasy je plánovaná na roky 2014 – 2020. Slovenská časť bude hotová skôr. Cyklotrasa od Moravského Svätého Jána popri rieke Morava smerom na Bratislavu už teraz existuje. Slovenská strana dostala od Európskej cyklistickej federácie na vypracovanie tejto štúdie cca 20 000 €.  Podľa Ádáma Bodora z Európskej cyklistickej federácie (ECF) je “Železná opona ako taká symbolom, pre ľudí, ktorí v tom období žili, znamenala niečo ako múry väzenia, no pre veľkú skupinu ľudí je to len kapitola v histórii.”

Záverečné hodnotiace stretnutie o cyklotrase bude v novembri v Bruseli.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota