Štart sezóny vyšiel skalickému triatlonistovi hneď v prvom preteku svetového a európskeho pohára XTERRA v triatlone, kde si druhým miestom zaistil účasť na majstrovstvách sveta XTERRA na Havaji.

Štartovalo tu  320 pretekárov z 23 krajín sveta. Cesta k tomuto úspechu viedla cez prvé štarty na triatlonoch u susedov v Českej republike, kde pred Xterrou strávil tri víkendy na miestnych pretekoch.

Prvý štart mal posledný májový víkend na kros triatlone v Jedovnici, čo bol jeho prvý triatlon sezóny. Tu obsadil celkovo 3. miesto a vyhral svoju kategóriu muži 20-29 rokov.

Nasledujúci víkend pretekal v českom Brušperku, kde sa stal celkovým víťazom. Týždeň pred Xterrou v rámci prípravy vyhral ďalší triatlon opäť v Českej republike v Šumvalde.

“Výsledky ma potešili, moje tréningy a zimná drina sa vyplatili a boli správne nastavené. Zároveň po poslednom preteku prišla únava, hlavne z cestovania, kde som väčšinu dňa strávil v aute. Pred odchodom na Xterru to boli už len ľahšie tréningy a zameranie sa na regeneráciu,” povedal pre Záhorí.sk Boris Janata.

XTERRA CZECH Prachatice – miestenka na Hawaii
Neoprény boli zakázané, no aj napriek tomu sa Borisovi Janatovi podarilo vyplávať v čelnej skupinke so super pozíciou na bajk. Od začiatku cyklistiky sa cítil dobre a išiel do toho naplno no zároveň rozumne. Pohyboval sa okolo piateho miesta a všetko mu vychádzalo.

“Menšia kríza prišla v záverečnom technickom stúpaní po kameňoch, kde pri menšej strate koncentrácie som urobil malú chybičku, ktorá ma mohla stáť celý pretek.” popisuje pretek Boris Janata. Predným kolesom vošiel na hranu kameňa, nestihol sa odopnúť z pedálov, odhodilo ho do strmého zrázu. Odniesla si to celá pravá strana, hlavne noha, silný úder do sánky a zároveň otestoval novú prilbu. Ťažko sa dostával v tom strmom teréne späť na nohy pripojené k bicyklu.

Aj keď pri páde stratil čas aj dobrú pozíciu, keď ho obehlo niekoľko pretekárok, tak na beh vybiehal s plným sústredením a odhodlaním nechať tam všetko. “Využíval som každú oběrstvovačku, polieval sa vodou. Predbehol som zopár pretekárov a v záverečnom behu v meste do cieľa na námestí išiel na doraz,” dodáva k závodu skalický triatlonista.

Vybojoval 2. miesto v kategórii muži 25-29 rokov a získal miestenku na majstrovstvá sveta XTERRA Hawaii.

Svojim výsledkom sa kvalifikoval aj na nedeľňajší pretek XTERRA SHORT TRACK, kde štartovalo 26 najlepších pretekárov a vysielaný bol v priamom prenose na ČT ŠPORT. Boris vedel, že to bude ďalší náročný pretek, pretože tu sa ide naplno od začiatku do konca, celkovo to trvá do 40 minút. Išlo sa na vzdialenostiach 2 x 200m plávanie, 4 x 1,9km MTB a 2 x 1,2km terénny beh.

Nedeľný pretek sa pre Borisa skončil dosť skoro, hneď na záverečnej časti prvého okruhu cyklistiky, keď sa v zjazde snažil dohnať stratu a na kamenistej pasáži zle vybral stopu si rozsekol plášť. “Avšak to bola pre mňa veľká skúsenosť štartovať s najlepšími a neopísateľný zážitok,” hodnotí neúspešný pretek.

 

XTERRA France
Boris Janata sa stihol dať dokopy, zregenerovať a pred náročným triatlonom svetového a európskeho pohára XTERRA France štartoval na domácej pôde v Zlatníckej doline, kde skončil prvý v kategórii muži 20-29 rokov.

XTERRA France je považovaný za jeden z najťažších a najkrajších pretekov v Európe. Štartovať má cez 900 pretekárov na vzdialenostiach: 1,5km plávania, 40km/1200m prevýšenie MTB a 10km/160m prevýšenie terénny beh.

 

Borisa Janatu podporujú:

 


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota