Pápež František oficiálne potvrdil svoju návštevu Slovenska. Prijal tak pozvanie pani prezidentky Zuzany Čaputovej a našu krajinu navštívi 12. až 15. septembra tohto roku.⠀

Pri nedeľňajšom (4.7.) poludňajšom stretnutí s veriacimi pri modlitbe Anjel Pána pápež František po udelení požehnania uviedol, „Mám radosť oznámiť, že od 12. do 15. septembra, ak Pán Boh dá, prídem na Slovensko na pastoračnú návštevu. Predtým popoludní budem koncelebrovať v Budapešti záverečnú svätú omšu eucharistického kongresu. Ďakujem zo srdca všetkým, ktorí pripravujú túto cestu. A modlime sa za nich.“ Medzi pútnikmi na námestí sv. Petra Svätý Otec osobitne pozdravil Slovákov: „Slováci, ste spokojní!“. Informuje Vatican News.

Som veľmi rada, že pápež František prijal pozvanie a dnes potvrdil svoju návštevu Slovenska v septembri tohto roka. Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke. Tieto jeho slová potvrdzuje aj fakt, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie. Verím, že prítomnosť pápeža Františka bude pre nás všetkých posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme.” potvrdila v nedeľu (4.7.) prijatie pozvania prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Podľa prvých neoverených informácií by sa pápež František mal v Šaštíne zúčastniť osláv sviatka Sedembolestnej Panny Márie, ktorú pápež Pavol VI. vyhlásil v roku 1966 za hlavnú Patrónku Slovenska. Patrónku si Slovensko a Katolícka cirkev pripomínajú 15. septembra.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Božej Matky pochádza z roku 1412. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Celý jej život je popretkávaný nečakanými, bolestnými udalosťami. Číslo sedem v biblickom slova zmysle znamená plnosť. No predsa tradícia hovorí o konkrétnych siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila.

“Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter. Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou, tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom, ktoré súčasný pápež tak odhodlane bráni a zdôrazňuje.” informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok na svojom Instagramovom profile.

Návšteva pápeža Františka bude zároveň v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. Pápež sv. Ján Pavol II. navštívil Slovensko spolu tri krát, v roku 1990 počas návštevy Česko-Slovenska zavítal do Bratislavy, v ére samostatnosti na Slovensko pricestoval v roku 1995, kedy prišiel do Bratislavy, Nitry, Šaštína, Košíc, Prešova, Levoče a Tatier. V roku 2003 pricestoval do Banskej Bystrice, Rožňavy a Bratislavy.


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota