Letné kúpalisko v Malackách je v prevádzke už 30 rokov. Prvýkrát ho mohla verejnosť oficiálne navštíviť 28. mája 1991. Samozrejme, že za tri desiatky rokov prešlo niekoľkými zmenami. Ako vyzeralo pred 30 rokmi a ako sa odvtedy zmenilo?

Zdroj: Malacky.sk

Redaktorky prvého ročníka Malackého hlasu z roku 1991 Sylvia Pálková a Lenka Sýkorová boli pri dokončovaní výstavby kúpaliska aj pri jeho otvorení. Na konci výstavby (apríl 1991) sa vyskytol problém s nekvalitnou povrchovou úpravou stien a dna bazéna. „Musíme teda otĺcť všetku zvetranú, opadávajúcu omietku a nahradiť ju novou – pálenou,“ priznal vtedy vedúci Drobnej prevádzkarne Mestského úradu Malacky Vladimír Balúch v aprílovom čísle Malackého hlasu z roku 1991. Už v prvú noc po otvorení sa však vyskytol iný problém. Kúpalisko navštívili zlodeji. Preto museli prevádzkovatelia zvýšiť počet nočných strážcov.

V tom čase bol v areáli len jeden plavecký bazén. Nechýbala miestnosť pre plavčíkov a vedúceho i kotolňa. K tomu jeden bufet, sprchy a prezliekarne v budove a sprchy pri bazéne.

Dojmy z prvého kúpania
Kúpalisko si na vlastnej koži vyskúšala aj autorka článku o otvorení kúpaliska S. Pálková. „Desať metrov od vchodu ma dvaja mládenci požiadali, aby som ukázala vstupenku,“ opisuje svoj príchod a pokračuje: „Zamierila som do šatní, zívali prázdnotou. Je tu pár desiatok malých skriniek – žiadali by sa v nich lavičky alebo vešiaky. Chýbali mi aj zrkadlá – no to by bol asi priveľký luxus. Uterák som si odložila pri vchode a šla som sa osprchovať – bola som však sama. Ostatní sa sprchám vyhýbali a drkotali zubami. Potom som sa odvážila vliezť do bazéna. Zažila som najskôr menší šok – potom som si zvykla. Skonštatovala som, že voda je výborná! Potom som musela dávať pozor, aby mi z každej strany niekto neskočil na hlavu. Skákalo sa totiž po obvode celého bazéna.“

Návštevníci si mohli pochutnať aj na cukrovej vate alebo zmrzline. „Ak sa vám zažiada tieň – ponáhľajte sa domov! V každom prípade vám však v horúcom lete radím, aby ste malacké kúpalisko hojne navštevovali. Ak budú moje pripomienky k prevádzke už neaktuálne, nečudujte sa – prevádzkovateľom objektu ozaj záleží na vašej spokojnosti,“ zhodnotila na záver svojej reportáže Sylvia Pálková.

Zmeny v areáli
Za tri desiatky rokov v prevádzke prešlo kúpalisko viacerými zmenami. K plaveckému bazénu pribudol aj detský a občerstviť sa dnes dá už aj v druhom bufete. Športoví nadšenci si môžu zahrať plážový volejbal na jednom z dvoch ihrísk, prípadne sa zabaviť pri minigolfe. Deti sa môžu vyhrať nielen vo vode, ale aj na detskom ihrisku.

Výraznejšie úpravy sa v areáli začali diať od roku 2016, keď sa podarila prvá fáza modernizácie. Pôvodné kachličky v okolí bazéna nahradil brúsený betón v kombinácii s dreveným obkladom, vaničky spŕch sa prerobili na brodiská, aby sa zamedzilo prenosu nečistôt do bazéna, z dvoch toboganov sa stal jeden dlhší, vymenil sa pieskový filter a staré čerpadlá za výkonnejšie a úspornejšie. V nasledujúcich rokoch sa pokračovalo s modernizáciou. Dnes má kúpalisko funkčný turniketový systém (aby sa vedelo, koľko presne návštevníkov je v areáli), zatienený detský bazén a nové vybavenie beachvolejbalového ihriska.

Ceny vtedy a dnes
Postupne sa menila aj cena vstupného. Kým v roku otvorenia platili dospelí návštevníci 10 Kčs (korún československých), v súčasnosti je základná cena 4 €. Za zľavnenú cenu 5 Kčs sa mohli v roku 1991 vykúpať deti, vojaci (branci), seniori a zdravotne ťažko postihnutí. Dnes majú tieto skupiny obyvateľov tiež zľavnený vstup – okrem vojakov, ktorí z tejto skupiny pochopiteľne vypadli, keďže už nemáme povinnú vojenskú službu.

Kúpeme sa aj v roku 2021!
Tento rok otvorilo kúpalisko svoje brány 22. júna. Od 1. júla je otvorené každý deň od 10.00 h do 20.00 h. Kúpalisko môže byť naplnené na 50% svojej kapacity. Pri vstupe sa od návštevníkov nevyžaduje negatívny test, iba dezinfekcia rúk. A v prípade zlého počasia je k dispozícii krytá plaváreň v športovej hale Malina.

P. Arpášová, foto: AD HOC

 


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM: Ustekana sobota