Mesto Senica v rámci rekonštrukcie pamätníkov dokončuje rekonštrukciu pamätníka padlým v druhej svetovej vojne, ktorý stojí na mestskom cintoríne v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa Senice Tatiana Moravcová.

foto FB Mesto Senica

Na jeho dokončení sa pracuje najmä vo večerných hodinách. “Musím pracovať večer, keď už nie je tak teplo, aby tmel nezahorel. Zostáva zatmeliť poškodené časti a zreštaurovať pamätnú tabuľu, ktorá momentálne prechádza procesom odsolenia. Práce by mali byť dokončené v priebehu týždňa,” informoval reštaurátor Peter Gregvorek.

Pamätník padlým v druhej svetovej vojne stojí na mestskom cintoríne v Senici. “Je koncipovaný ako dvojhrob s náhrobníkom v tvare stupňovitého pylónu so sochárskou výzdobou vysokého reliéfu a nápisovou tabuľou. Na pomníku je vytesaný dátum oslobodenia mesta, symbol mieru v podobe holubice nad zemeguľou a reliéf skupiny troch vojakov,” uviedla Moravcová.

Pamätník bol postavený v polovici 20. storočia a od tých čias nebola na ňom zrealizovaná žiadna obnova okrem štandardnej údržby. Nachádza sa v narušenom stave spôsobenom prirodzeným zvetraním povrchu, zanedbanou a nevhodnou údržbou i sekundárnymi zásahmi.

Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na obnovu a reštaurovanie pamätníka. “Cieľom reštaurovania je rehabilitovať hmotnú a historickú podstatu pamiatky a obnoviť jej pôvodný výtvarný výraz. Snažili sme sa získať na opravu aj externé zdroje, čo sa nám podarilo. Obnova pamätníka bude financovaná z dotácie poskytnutej Úradom vlády SR na obnovu vojnových hrobov v sume 5800 eur, zvyšok financií pôjde z rozpočtu mesta. Okrem pamätníka bude opravený aj pamätník v miestnej časti Kunov,” doplnil pre TASR primátor Senice Martin Džačovský.


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Lakovanie a Pieskovanie