Ešte než začne sezóna 2021/22, v ktorej sa skaličania predstavia v druhej najvyššej slovenskej futbalovej lige, prinášame vám rozhovor s Lukášom Opielom, športovým riaditeľom MFK Skalica.

Hodnotenie minulej sezóny z Vášho pohľadu…

Mužstvo prešlo veľkou zmenou a preto je z môjho pohľadu 3. miesto dobré umiestnenie. Pretože v podrobných štatistikach, ktoré som si prezeral sme boli velmi podobný ako dve mužstvá pred nami a rozhodli detaily. Mrzia ma časté zmeny v zostave spôsobené zraneniami, čo bolo na škodu. V rovnakej zostave v za sebou idúcich zapasoch sme nehrali často. Ja sa na futbal pozerám triezvo a realisticky. Počas sezóny často rezonovala téma rozhodcov a niektoré rozhodnutia samozrejme boli aj pre mna nepochopiteľné. Možno si niekto povie, že som naivný, ale ja túto tému ani nechcem živiť a verím, že toto sa na Slovensku raz otočí smerom,ktorý bude prospešný hlavne pre futbal. Pretože futbalový zväz, rozhodcovia, delegáti sú a existujú kvôli hráčom a klubom. Ak si ide zahrať partia futbal nepotrebujú rozhodcu, ale ak si pôjde pobehovať po ihrisku sám rozhodca a bude si pískať bez hráčov, tak asi to normálne vyzerať nebude. Je to možno smiešne, ale tam začína podstata futbalu a nie len futbalu ale celkovo športu. Tým chcem povedať, že my ako kluby musime viesť hračov a nútiť celkovo futbalové okolie, že iba tvrdá práca je cesta ako sa zlepšovať. Celkovo sa nerád vraciam späť za týždeň máme novú sezónu a ja si prajem aby sa nastavilo mužstvo v hlavách, že urobia pre klub maximum.

Viete sa nám vyjadriť k odchodom hráčov, ktorí opustili klub pred sezónou?

Z mužstva odišli hráči Ranko, Horodník, Straczek, Škovran, Rudonja, Mohorko,Nečas. Konkrétnejšie Michal Ranko dostal od klubu veľmi dobrú ponuku na predlženie ktorá bola na pomery klubu nadštandardná, ale rozhodol sa, že chce skúsiť zahraničie poprípade vyššiu sútaž. Zahraničie mu pravdepodobne nedopadlo a ako vieme podpísal zmluvu v Michalovciach. Za klub mu prajeme veľa štastia. S Michalom Horodníkom som mal osobný rozhovor a rozišli sme v dobrom, pretože mal podobný pocit ako som mal ja počas sezony. Možno budeme spolupracovať niekedy v budúcnosti tak ako s Michalom Horodnikom tak aj s Michalom Rankom. Straczek, Škovran, Rudonja, Mohorko boli hráči, ktorí neboli tolko využívaní na ihrisku a potrebuju pravidelne hrať aby sa aklimatizovali na mužský futbal preto nedošlo k podpisu nových kontraktov. Čo sa týka Nečasa tomu sa skončilo hosťovanie a po rozhovoroch s trénerom Zlína je veľmi spokojný v akom stave sa vrátil a zostáva v tíme pre novú sezónu českej ligy.Čo je pre nás dobra vizitka smerom k českému trhu. Ešte je možné, že niektorí hráči mužstvo opustia keďže s nimi nie je spokojnosť, s ich pristupom a odhodlaním hrať za klub MFK Skalica. Hráči si musia uvedomiť, že hrať budú tí ktorí vydajú zo seba všetko a urobia maximum pre tím.

Naopak, ako je na tom aktuálny káder? Viete nám priblížiť nové príchody? Je na pláne ešte doplnenie kádra?

Mojou hlavnou myšlienkou bolo, aby sa vytvorilo mužstvo, v ktorom bude mať trener možnosť zmeny aj počas zápasu a zmeniť tak niekedy vývoj zápasu. Aby hráči, ktorí budú v mužstve mali dobré charakterové vlastnosti, ktoré sú dôležité pre futbal. Aby v mužstve bola zdravá konkurencia a nútila hráčov nepoľaviť.

Na prestup a stali sa našimi hráčmi prišli Tomáš Brigant (Partizán Bardejova), Ondřej Rudzan (FK Mlada Boleslav), Patrik Voleský (Sigma Olomouc), Martin Petr (Viktoria Plzeň). Dokončuje sa ešte prestup mladého slovenského hráča a hostovanie hráča z Dynamo České Budejovice. Riešili sme aj brankársku otázku na post dvojky. Verím, že v priebehu týždňa dokončíme prestup brankára zo Sigmy Olomouc. Aby nevznikli nejaké dohady Erik Rišku samozrejme neodpisujeme potrebujeme aby pravidelne chytal mužské zápasy. Jeho fyzické parametre su na brankára veľmi dobré uvidíme ako sa bude ukazovať v zápasoch našej farmy. Všetci veríme že jeho výkonnosť bude mať stúpajúcu tendenciu a čoskoro sa dostane do brány aj v drese MFK Skalica. Uvidíme ako odštartujeme a podľa toho možno k nejakým pohybom v kádri ešte dôjde.

Aké sú Vaše osobné ciele v rámci pozície športového riaditeľa?

Chcem urobiť maximum čo môžem v ramci možností urobiť. Dostavať určité myšlienky do futbalového prostredia mimo ihrisko. Poviem to takto prajem si, aby sa na Slovensku začal celkovo brať profesionálny šport vážne, nie tak ako futbal na dedine. A nie je všetko len o peniazoch. Dnešný pohľad na profesionálneho športovca na slovensku je z môjho poľadu katastrofálny. A nie len na pohľad ľudí ale aj inštitúcii. Vo výchove mladých hráčov sa musíme vrátiť v určitom smere späť do výchovy ako som vyrastal ja. Slovo disciplína a pracovitosť musí nabrať znova svoju podstatu a to už vo výchove od rodičov. Nič čo vzniká jednoducho nie je dobré a dlho to nevydrží. Ani my nemôžeme hľadať lahšie cesty vo výchove hráčov. Často aj rozhovory s hráčmi, kde poukazujeme na veci, ktoré nie sú dobré nemusia byť príjemné, ale môžu ich posunúť a to je dôležité. Potom príde aj pochvala.

 

Najbližšie zápasy MFK Skalica:

25.7. FC Rohožník  MFK Skalica
31.7. MFK Skalica  MFK Dukla Banská Bystrica
7.8. MŠK Námestovo  MFK Skalica
13.8. FK Železiarne Podbrezová  MFK Skalica
21.8. MFK Skalica  FC Košice


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota