Prečo je dojčenie pre dieťa tak dôležité a čo ovplyvňuje nástup laktácie? Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia odpovedá na najčastejšie otázky vedúca sestra Novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Mgr. Mária Srholcová.

“Dojčenie je prirodzený spôsob výživy a zdravého vývoja  dieťaťa, základným kameňom prežitia. Materské mlieko je nazývané tekutým zlatom, je to najideálnejšia potrava pre dieťa v prvom pol roku života. Ide o liek chrániaci pre alergiou, obezitou, zápalmi stredného ucha  a podobne, čo potvrdzujú mnohé štúdie. Dojčené deti sú prirodzene inteligentnejšie,  materské mlieko podporuje vývoj mozgu, preto ho nazývame aj ,,elixír múdrosti”,” vysvetľuje prínosy vedúca sestra. Podľa odborníkov dojčenie nie je len zabezpečenie výživy, ide o vytváranie si a pokračovanie vzťahu matka – dieťa.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výlučné dojčenie prvý polrok života dieťaťa, ideálne pokračovať postupne v  zavádzaní príkrmov a dojčiť aspoň do ukončenia prvého roku života dieťaťa. Je na matke, ako dlho sa rozhodne dieťa dojčiť. Má význam nielen pre dieťa, ale aj pre matku, pretože pomáha zdraviu ženy –  po pôrode je to rýchlejšie zavinovanie maternice, regenerácia pôrodných poranení, pôsobí ako prevencia osteoporózy, rakoviny krčka maternice a prsníka.

Mgr. Mária Srholcová pôsobí vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica na pozícii profesionálnej laktačnej poradkyne, má ukončený  akreditovaný študijný program Inštitútom pre podporu dojčenia. “V rámci prenatálnej prípravy vykonávam prednášky o dojčení, pôsobím na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení, tiež ma môžu mamičky kontaktovať po odchode z pôrodnice, či už telefonicky, e-mailom, je možné i osobné stretnutie v ambulancii na podporu dojčenia. Máme písomne vypracovanú stratégiu na podporu dojčenia, s ktorou je každá matka po pôrode oboznámená. Sú vytvorené podmienky pre včasný kontakt matky a dieťaťa, včasné priloženie na brucho, teda bonding, čo najskoršie pokus o prisatie k prsníku, máme umožnený systém rooming in. Pokiaľ nie je možná starostlivosť v systéme rooming in, je podpora dojčenia zachovaná v prípustných medziach. Dokrmovanie je možné alternatívnym spôsobom, môžeme sa pochváliť 90 % úspešnosťou dojčenia,” hovorí skúsená odborníčka.

Strava dojčiacej matky má byť pestrá a vyvážená. Netreba zo stravy vylučovať žiadne potravy, jedálniček treba obmieňať a tekutiny prijímať s mierou, pretože v niektorých prípadoch  je zvýšený príjem tekutín kontraproduktívny pre rozbehnutie laktácie. “Na tvorbu mlieka je potrebná  bezprostredná blízkosť medzi matkou a dieťaťom a čo najviac pokusov o prisávanie na prsník,” dodáva na záver Mgr. Srholcová.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa spoločnosti AGEL SK Martina Pavliková


.

BM: Festival Záhrad