V meste Holíč sa v súčasnosti rekonštruujú dva pamätníky, ktoré sa viažu k druhej svetovej vojne. Mestu bola pridelená dotácia na oba projekty z Úradu vlády SR v celkovej výške 14.500 eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Jaroslav Čársky.

Ilustračné foto: CBS

Prvým je projekt s názvom Obnova pomníka padlých v 1. a 2. svetovej vojne. “Slávnostné odhalenie pamätníka sa uskutočnilo 25. júna 1939. Dominuje mu vysoký pylón a na jeho kamennej tabuli sa nachádza rozsiahly menoslov padlých vojakov z mesta v prvej svetovej vojne a bronzový reliéf raneného vojaka v náručí ženy,” uviedol Čársky.

V roku 1946 bola pridaná na pomník nová tabuľka s menoslovom padlých vojakov v druhej svetovej vojne. Pripomína obetu 36 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Holíča 11. apríla 1945. “V rámci projektu sa uskutočňujú obnovovacie práce, keďže sú posunuté žulové diely, je narušené písmo, sú na ňom nečistoty vzniknuté vplyvom poveternostných podmienok a mramorová doska s nápismi si vyžaduje značnú obnovu,” informoval hovorca mesta.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Projekt s názvom Obnova pomníka M. Nešpora je zameraný na obnovu pomníka Mirka Nešpora, ktorý bol antifašista a účastník Slovenského národného povstania. Bol popravený v pivničnej cele 17. decembra 1944 a je pochovaný v Bratislave na cintoríne v Slávičom údolí. V meste Holíč mu bol odhalený pomník.

“Na mramorovom podstavci v nadživotnej veľkosti je umiestnená bronzová socha Mirka Nešpora so zviazanými rukami. V súčasnosti si stav pomníka vyžaduje obnovu, konkrétne treba obnoviť prístupový chodník, podstavec a podstavcové boky a písmo,” doplnil Čársky.


.
Toto je čítané

Cez víkend bude opäť uzatvorený tunel Sitina

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas…

BM: Ustekana sobota