Krv je v zdravotníctve najvzácnejšou tekutinou a aj napriek tomu, že momentálne majú vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica potrebné zásoby, lekári a zdravotníci sa zhodujú – nikdy jej nie je dosť. Preto je umožnené dobrovoľníkom darovať krv dva razy za týždeň.

ilustračné foto

“Osvedčil sa nám systém vyžiadaných odberov krvi podľa krvnej skupiny darcu, takže momentálne máme našťastie potrebné zásoby krvi. Vždy individuálne oslovíme darcov vybranej krvnej skupiny, čim kompenzujeme jej vzniknutý nedostatok,” hovorí MUDr. Ľubica Zelenková, vedúca lekárka transfúziologického oddelenia. Odbery krvi sa v skalickej nemocnici realizujú každý pondelok a utorok. “Darcovia krvi sa na odber objednávajú vopred telefonicky na telefónnom čísle 034 69 69 105,” vysvetľuje. Podľa jej slov zaznamenali menší útlm prvý augustový týždeň, inak je záujem o darovanie vyrovnaný aj počas letných mesiacov.

Počas epidémie sa podmienky darcovstva zmenili. “Po prekonaní koronavírusovej infekcie treba dodržať odstup 28 dní od vyliečenia alebo po ukončení karantény. Mesiac treba počkať aj po vakcinácii. Testovanie darcov na covid-19 nevyžadujeme,” dodáva MUDr. Zelenková. Kompletné podmienky pre darcov krvi sú uvedené na internetovom sídle nemocnice www.nemocnicaskalica.agel.sk.


.

BM: Festival Záhrad