Na najvyšší kopec Trnavského kraja a Malých Karpát osadia v stredu 1. septembra nový, päť metrov vysoký drevený dvojkríž. Nahradí doterajší, ktorý na Zárubách stál od roku 1991 doteraz. Jeho stav si ale vyžiadal výmenu.

Foto: beautifulslovakia.sk

Dvojkríž na Záruby v septembri 1991 vyniesli a následne osadili dobrovoľníci, hlavne z blízkych Smoleníc a Lošonca, ale aj z ďalších obcí. Iniciátorom myšlienky bol vtedajší smolenický farár Miloslav Mrva, ktorý ho na vrchole aj posvätil. Opravy sa robili v rokoch 2011 a 2012,“ uviedla k histórii dvojkríža členka OC Zuzana Bošnáková.

„V roku 2021, keď si pripomíname tridsať rokov od osadenia, sme uvažovali nad jeho údržbou a stretnutím na vrchole pri príležitosti tohto jubilea. Avšak po niekoľkých konzultáciách a obhliadkach sme zistili, že jeho stav je už natoľko zlý, že môže ohroziť turistov, ktorí tu v hojnom počte každodenne prichádzajú. Preto sme sa rozhodli pre jeho demontovanie a objednali sme výrobu nového dubového kríža. Pri päťmetrovej výške má šírku priečnych ramien 220 a 150 centimetrov,“ uviedol Rastislav Mráz. Pôvodný demontovali 21. augusta.

Tulaj december 2023

Zraz dobrovoľníkov, ktorí by chceli pomôcť s vynášaním a osádzaním, bude na vrchole Zárub o 9:30. Kríž bude privezený po lesnej ceste zo strany Bukovej zhruba 400 metrov pod vrcholom. Následne bude o 12:00 požehnanie kríža a omša. Na zúčastnených čaká aj občerstvenie na zámockých lúkach v Smoleniciach pri turistickom chodníku z Vlčiarne na zámok od 14:00.


.

BM: Kralici