Samospráva Malaciek chce riešiť problém častí mesta, ktoré nemôžu využívať optický internet. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Ilustračné foto 123rf.com

Mestský úrad počas jesene osloví operátorov k spoločnému stretnutiu vo veci výstavby kolektora pre optiku,“ uviedla. Aktivita nadväzuje na avízo primátora Juraja Říhu, ktorý na sociálnej sieti na začiatku júla spomínal možnosti postaviť vlastnú optickú sieť. Išlo o reakciu na doterajšie aplikačné problémy pri rozširovaní optickej siete v meste, najmä v častiach rodinných domov.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Kľúčový problém pozorujeme v povoľovaní nových optických káblov operátormi, ktorí chcú položiť optické vlákna do mestských pozemkov, ale následne pri investíciách mesta na týchto pozemkoch dostávame náročné podmienky od operátorov. Preto je už mesto zdržanlivé k novým optikám v rukách operátorov,” vysvetlila Pilzová.

Dodala, že v súčasnosti už samospráva pokladá pri líniových stavbách chráničky pre optické káble. “Slúžia pre sieť kamier mestskej polície s potenciálom využiť ich zvyšnú kapacitu pre rozvod internetu,” informovala.


.

BM: Kralici