Moravský Ultra Maraton (MUM) je medzinárodný bežecký etapový pretek, v ktorom bežci odbehnú 7 maratónskych behov počas 7 po sebe nasledujúcich dní. Je to najdlhší a najťažší bežecký etapový pretek usporiadaný na území Českej republiky.

Ivan Raffay, Martin Plačko, Marian Medlen

Každá etapa má dĺžku maratónu a prebieha členitým terénom. Jej profil zahrňuje v priemere 900 metrov výškového rozdielu, čím je rozhodne náročnejší ako iné maratónske behy organizované na území ČR. Organizátormi boli mestá a obce Južnej Moravy. Postupne sa bežalo v Lomnici, Boskoviciach, Blansku, Tišnove, Olešnici, Bystřici p. Pernštejnem a opäť v Lomnici.

Tento náročný pretek zvládla aj trojica bežcov z nášho regiónu. V kat. nad 40 rokov Martin Plačko z Brezovej pod Bradlom, v kat. nad 50 rokov Ivan Raffay zo Šaštína – Stráži v drese AK Senica a v kat. nad 60 rokov Seničan Marian Medlen v drese Sekov Senica.

Výborných výsledkov dosahoval Plačko, ktorý dvakrát vyhral, dvakrát bol druhý, dvakrát tretí a až v poslednom siedmom maratóne sa už u neho prejavila únava a dobehol na 7. mieste. Pred neho sa však v tomto behu dostali aj bežci, ktorí všetkých 7 maratónov neabsolvovali. Jeho najlepší dosiahnutý čas bol 3:21:58 hod.

Raffay s Medlenon absolvovali väčšinou behy bok po boku a pohybovali sa okolo 10. miesta vo svojich kategóriách. Raffay mal najlepší čas 4:32:14 hod. a Medlen 4:47:30 hod.

Z kolegiality ich prišli podporiť v jednotlivých behoch aj ďalší maratónci. Trikrát prišla podporiť Martina Plačka manželka Gabriela, ktorá medzi ženami v absolútnom poradí bola raz piata a dvakrát druhá, zakaždým bola najrýchlejšia v kat. nad 40 rokov. Najlepší čas dosiahla v poslednom maratóne 4:03:17 hod.

V Blansku bežal aj Pavol Kalman. V čase 5:02.22 hod. dobehol piaty vo svojej kategórii nad 50 rokov. V poslednom maratóne si zlepšil čas na 4:28:06 hod., čo mu stačilo na 7. miesto, Stano Nemček bol druhý za 3:44:35 hod.

Filip Búzek zo Šaštína zabehol 4:21:19 hod., čo mu ako najmladšiemu medzi mužmi stačila na 14. miesto v kat. do 40 rokov.

 

Maratón s číslom 141
Kým ostatní bežci si od maratónskeho behu dajú zrejme na dlhší čas pokoj, Ivan Raffay už o niekoľko dní štartoval v českom Prachove na Maratóne Českým rájem. Dosiahol čas 4:24:02 hod., ktorým sa zaradil na 19. miesto v absolútnom poradí, ako najrýchlejší v kat. nad 50 rokov. Bol to v poradí už 141. zabehnutý maratón Ivana Raffaya.


.

BM: Ustekana sobota