V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, sa uskutoční komorný koncert Päť storočí gitary na Slovensku. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo záhorskej galérie.

foto trafacka.sk

Dramaturgia koncertu prináša sólovú gitarovú a lutnovú hudbu 16. až 21. storočia spojenú s územím dnešného Slovenska. Počas vystúpenia zaznejú diela autorov a zbierok pochádzajúcich z tohto územia, v programe má zastúpenie každé storočie.

Plocha draka Knihy.Zahori

Sólový gitarový recitál prednesie Karol Kompas, ktorý sa okrem klasickej hudby aktívne venuje argentínskemu tangu, šansónu, muzikálu, džezu, rocku, improvizácii, aranžovaniu, písaniu textov piesní a publikačnej činnosti.

Na koncerte zaznejú diela od lutnistov Hansa Neusiedlera a Paula Charlesa Duranta zo 16., respektíve 18. storočia či gitaristu Josepha Kaspara Mertza z 19. storočia. Z obdobia 20. a 21. storočia v programe zaznejú kompozície niekoľkých slovenských skladateľov. “Bude to výber z tvorby pre gitaru Dušana Martinčeka, Pavla Kršku, Jevgenija Iršaia a Petra Machajdíka. V programe interpret zahrá aj jednu vlastnú kompozíciu,” uviedla Dohnalová.


.
Toto je čítané

Krojová hodová zábava v Borskom Svätom Jure

Záujemcovia o tradičnú kultúru sú pozvaní na krojovú hodovú zábavu, ktorá sa…

BM Salon EV