Napriek tomu, že dovolenkové mesiace sú za nami, Záhorie počas septembrových dní ponúka viaceré možnosti využitia voľného času.

Už túto sobotu, 11. septembra so začiatkom o 12:00, sa v obci Kuchyňa budú konať Majstrovstvá Slovenska v Truck pull. Organizátori sľubujú aj malé prekvapenie.

V Holíči je stále možnosť navštíviť zámok a jeho priľahlé okolie. „Aj keď prázdniny skončili, letná turistická sezóna v Turistickej informačnej kancelárii pokračuje až do konca septembra. Takže okrem zámku si návštevníci môžu prezrieť aj bylinkovú záhradu a v prípade priaznivého počasia člnkovať v zámockých vodných valoch. Takisto je možnosť navštíviť po celý týždeň novopostavenú rozhľadňu pri Veternom mlyne,“ uviedol primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Nathaniel Knizkaren 2023

Pamiatky je možné navštíviť aj v neďalekej Skalici. „Napriek tomu, že sme už ukončili turistickú sezónu, pamiatky sú návštevníkom aj naďalej k dispozícii. Mesto ponúka návštevníkom celkom 12 pamiatok. Sprevádzanie prebieha celoročne formou prehliadky so sprievodcom, ktorého je možné objednať si v Turistickej informačnej kancelárii sedem dní v týždni,“ doplnila vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu v Skalici Renáta Medňanská.

Taktiež je stále možnosť objednať Kráľovský okruch na konskom povoze po pamiatkach mesta Skalica, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru pri spustení technickej časti Mlyna bratov Pilárikových.  Tieto služby je treba objednať vopred v Turistickej informačnej kancelárii Skalica.

Významným miestom na turistické návštevy je aj obec Kopčany, ktorá sa nachádza 4 kilometre od Holíča. „Okrem národnej kultúrnej pamiatky Kostola sv. Margity Antiochijskej je možné počas víkendu navštíviť priestory žrebčína, v ktorom sa nachádza aj múzeum. Pre cykloturistov je zaujímavá možnosť výletu cez cyklolávku ponad rieku Morava a navštíviť Slovanské hradište v Mikulčiciach,“ informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Martin Lidaj.

„Kto má radšej výlety do prírody, môže ich spojiť s návštevou zrúcanín hradov. Či už ide o hrad Branč nad obcou Podbranč, Plavecký hrad či zbytky hradu Pajštún neďaleko Stupavy. Novinkou v regióne je Múzeum Habánov, ktoré otvorili v obci Sobotište na konci augusta,“ doplnil Lidaj.


.

BM: Festival Záhrad