V piatok 10. septembra bude park v Senici patriť ekológii a prírode. Uskutoční sa tu prvý ročník podujatia Eko deň. A nebude to nuda! Program je zostavený zábavno-náučnou formou.

Príde greenfluencer Mišo Sabo, zažijete závody na autodráhe poháňanej šliapaním na bicykli, môžete získať nový kúsok do svojho šatníka vo SWAPe, kúpiť ekovýrobky, odviesť sa na rikši, či elektrobicykle a veľa ďalších zaujímavých aktivít, ktoré si pre návštevníkov pripravilo mesto Senica s Europe Direct Senica a dobrovoľníkmi zo Senica 2.0.  Výsledkom podujatia bude okrem zábavy a množstva informácií o ochrane životného prostredia aj zelený výsledok v podobe nových stromčekov vysadených v meste Senica.

Pálfyovci Knihy.Zahori

“Eko deň bude rozdelený na dve časti. Kým dopoludnie bude patriť školám, poobedie je určené pre širokú verejnosť. Pre školy si prichystajú stanoviská organizácie Envipak, Lesy SR, Nadácia Ekopolis, Veselá veda, Europe Direct Senica, CVČ Senica, Záhorská knižnica, Záhorské osvetové stredisko a ďalší. Poobede si verejnosť bude môcť vymeniť oblečenie vo SWAPe, či priniesť starú knihu a zobrať si novú. Odviezť sa po parku v rikši, nafúkať si či opraviť drobnosti na bike, alebo vyskúšať elektrobike. Zaujímavosťou bude autodráha ovládaná šliapaním na bicyklil. Účastníci si tak môžu s kamarátom skúsiť, kto rýchlejšie šliape. Prítomné budú aj predajné stánky s ekovýrobkami ako sú mydlá, sviečky, obrúsky, puzzle či detské oblečenie. Ďalej bude pristavené smetiarske auto, ukážka áut na elektrický pohon či zber batérií. Návštevníci sa tiež dozvedia ako správne triediť, akú ekologickú stopu zanechávame a uvidia príklady šetrenia priestoru v smetiakoch zošliapnutím plastových fľaší a kartónov,” vyratúva v mene organizačnémo tímu bohatý program Marek Štítny z Europe Direct.

Ekológia nie je cudzia ani firmám a spoločnostiam pôsobiacim v našom meste alebo okolí, ktoré venovali rôzne zaujímavé ceny, jednou z nich je napríklad elektrická kolobežka. Ich kúpou budú môcť návštevníci podujatie podporiť a tieto veci si odniesť. Výťažok bude následne použitý na výsadbu nových stromčekov v rámci mesta. Vecné ceny darovali spoločnosti ArcelorMittal Gonvarri, PPO Dema, Hílek, Coop Jednota Senica, Lull Loungewear, Segum, Včelobal, Kresky a Jam Sport.

Vrcholom Eko dňa budú diskusie. O 16:00 príde Jakub Filo, zástupca šéfredaktorky denníka SME, spisovateľ, autor kníh Posledné storočie s témou Následky klimatickej zmeny v budúcnosti. O 17:00 nasleduje diskusia s ekologickým aktivistom, moderátorom a greenfluencerom Mišom Sabom, ktorý spolu s Katkou Hutyrovou z Nosene rozoberú, Čo môžeme robiť inak? Ako pomáhať prírode? O 18:00 vystúpia dobrovoľníci Sima a Marek zo Senica 2.0. Tí povedia, ako sa dá pomáhať prírode v meste… a že to nie je len o zbieraní odpadkov. Diskusie zakončia o 19:00 Edo a Mišo z Ledabolo. Precestovali kus sveta a porozprávajú, aké dobrodružstvá zažili na ceste po Afrike.

Týmto podujatím chceme ľudí motivovať najmä k správnemu triedeniu odpadu a uvedomeniu si dôležitosti ekologických tém. Napriek tomu, že Senica v triedení odpadu vykazuje dobré čísla, stále je tu priestor na zlepšovanie. To súvisí nielen s ekologickým správaním občanov, ale aj výškou poplatkov, ktoré štát zvyšuje, aby samosprávy prinútil správať sa zodpovednejšie. Našou snahou je aj takouto osvetou odmalička vychovávať deti k ochrane životného prostredia – na tomto podujatí bude takéto vzdelávanie predstavené nenásilnou a zábavnou formou.,“ uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský

Ak vám je téma ekológie a prírody blízka, určite sa zastavte a podporte tak túto super akciu. A možno sa dozviete aj niečo nové. Tešíme sa na vás.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota