V utorok (14.9.) ráno stála pred športovou Halou Malina v Malackách sanitka. V prvom momente si hádam každý okoloidúci v duchu zaželal, aby sa nikomu nestalo nič zlé. Nápis na sanitke – Národná transfúzna služba SR – však hovoril za všetko: vnútri sa konala Malacká športová kvapka krvi. Po dlhšom čase bolo aj u nás možné darovať krv cez mobilnú odberovú jednotku.

Vopred sa na odber nahlásilo 50 záujemcov, čo je maximálny limit, ktorý pripúšťa Národná transfúzna služba. Krv napokon darovalo 32 ľudí, z nich bolo 5 prvodarcov. Spolu darovali 14,4 litra vzácnej tekutiny. „Presvedčili sme sa, že v Malackách a okolí žijú dobrí ľudia. Šesť darcov darovalo krv priamo na meno pre onkologickú pacientku, ktorej všetci držíme palce a želáme skoré uzdravenie,“ hovorí Klaudia Kovárová z Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža v Malackách.

Záujem darcov bol väčší, než bola kapacita odberovej jednotky. Odberový tím ale nemohol zostať dlhšie, než bol určený čas, a tak sa na všetkých ochotných darcov neušlo. Ako vysvetľuje K. Kovárová, odobratá krv sa musí do určitého časového limitu odovzdať do laboratória – tam sa ďalej spracúva, aby mohla pomáhať chorým a zraneným. „Mrzí ma situácia, keď sme museli vopred nezaregistrovaných darcov posielať domov a dávať im náhradné termíny mobilných odberov v okolí. Všetkým sa ospravedlňujem. Národná transfúzna služba krv nielen odoberá, ale je zodpovedná aj za jej včasný dovoz do laboratória. Nikto z nás predsa nechce, aby sa odobratá krv znehodnotila.“ Ako ďalej K. Kovárová dodala, všetko zlé je na niečo dobré. Situáciu s nezaregistrovanými darcami vníma ako výzvu, aby do budúcnosti premysleli ďalšie detaily pre maximálnu spokojnosť zdravotníkov i darcov.

Plocha draka Knihy.Zahori

Odber sa po prvýkrát konal v malackej športovej hale. Na štátnom gymnáziu, ktoré bolo doteraz tradičným miestom pre odbery, to momentálne možné nebolo pre aktuálne pandemické opatrenia. „Ďakujem svojim kolegom Beatke, Milke, Ninke a Vladkovi za trpezlivo odvedenú prácu. Ďakujem Dušanovi Rusňákovi za spoluprácu, priestor a sponzorské pre darcov krvi. Ďakujem aj reštaurácii Sen Viet za občerstvenie po odbere krvi,“ dodala K. Kovárová.

Deň pred Malackami sa robili odbery v Sološnici, o pár dní neskôr bola odberová jednotka vo Veľkých Levároch a v Kuchyni. Ak to situácia dovolí, bude odber znovu v Malackách. Okrem toho, darcovia sú srdečne vítaní denne v Bratislave na Kramároch a v Ružinove. Na týchto dvoch pracoviskách sa môžete objednať aj na presný čas.  Darca musí mať pri sebe osobné doklady, teda občiansky preukaz (prípadne iný preukaz totožnosti s fotkou) a kartu poistenca, prípadne aj legitimáciu darcu. Vyšetrenie pred vlastným odberom je veľmi krátke: odoberie sa kvapka krvi z prsta a vyplní sa dotazník darcu. Vlastný odber trvá 5 až 15 minút, počas ktorých darca daruje 450 ml krvi. Bližšie informácie: www.ntssr.sk.

Daruj krv – zachrániš život. Ďakujeme všetkým darcom, ktorí sa bezplatne podelia o svoju krv. Nikto z nás nevie, kedy ju bude sám potrebovať.

Ľubica Pilzová, foto: Ján Hargaš


.
Toto je čítané

Polícia hľadá 36-ročného Milana z Holíča

Policajti pátrajú po nezvestnom, 36 ročnom Milanovi Verešovi z mesta Holíč. Mladý…

BM: Ustekana sobota