Na Záhorácku stenu slávy, ktorú tvoria ozubené kolieska s menami významných osobností regiónu, pribudlo desiate meno rodáka zo senickej mestskej časti Kunov Vladimíra Jamárika. Stena je inštalovaná na Námestí oslobodenia v Senici pred mestským kultúrnym strediskom a meno novej osobnosti pribudlo pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

foto Senica.sk

Ako neprofesionálny archeológ nadobudol veľké množstvo archeologických nálezov a artefaktov. “Jeho zbierka, ktorú daroval do Záhorského múzea, je základným študijným materiálom pre všetkých archeológov, ktorí sa zaoberajú regiónom Záhoria. Je významná predovšetkým tým, že zahŕňa nálezy zo 185 lokalít v katastri 32 obcí na Záhorí, čo predstavuje približne 16 500 jednotlivých kusov nálezov,” uviedla pre TASR riaditeľka Záhorského múzea Viera Drahošová.

Macek Knihy.Zahori

Slávnostnému odhaleniu predchádzalo odborné podujatie, prostredníctvom ktorého si prítomní pripomenuli život tejto významnej osobnosti. “Spolupracovala som s ním pri vzniku dvoch kníh, Neznáma Senica a Kunov – 555 rokov, ktoré som mu z rukopisov pripravovala do tlače. Bolo pri tejto práci vidieť, aký bol precízny. Je šťastím nielen pre Senicu, ale i celé Záhorie, že vďaka jeho celoživotnej práci máme zaznamenané množstvo medzníkov od prehistórie takmer až po súčasnosť,” uviedla bývalá hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

foto Záhorské múzeum Skalica

Povolaním učiteľ sa systematicky počas celého života venoval skúmaniu regionálnej histórie a nadobudol množstvo archeologických nálezov a artefaktov z katastra Kunova i širšieho okolia, ktoré zhromažďoval pre vznik plánovaného múzea v Senici. “Je preto veľmi symbolické, že výročie tejto významnej osobnosti mesta sme si pripomenuli práve v mestskom Múzeu Senica, o ktoré tak usiloval,” uviedol primátor Senice Martin Džačovský.


.

BM: Ustekana sobota