Podľa neoficiálnych informácií, na ktoré sa odvolávajú médiá v súvislosti so schválenou reformou zdravotníctva, by sa nemocnica v Malackách mala údajne dostať do poslednej kategórie (doliečovacie a rehabilitačné zariadenie).

Juraj Říha, primátor Malaciek Foto: Stanislav Osuský

Hoci ministerstvo tvrdí, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude, Malacky zásadne nesúhlasia s doterajším postupom. „Vnímam, že štát chce reagovať na nedostatok zdravotníckeho personálu a jedným z krokov je reforma nemocničnej siete. Zároveň ale považujem za zarážajúce, že v médiách sa objavili akési neformálne zoznamy – bez toho, aby s nami ministerstvo zdravotníctva akoukoľvek formou komunikovalo. Preto v krátkom čase očakávam, že nás bude rezort kontaktovať, aby verejnosti vysvetlil svoje dôvody a podloženými argumentmi presvedčil, že pre 60 tisíc obyvateľov nášho regiónu sa nezhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval primátor Malaciek Juraj Říha.  Keďže je zároveň krajským poslancom, na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva BSK požiadal vedenie kraja o jasné vyjadrenie názoru k pripravovaným zmenám.

Macek Knihy.Zahori

V prípade, ak by sa nemocnica v Malackách transformovala na doliečovacie a rehabilitačné zariadenie, najbližšia nemocnica pre región dolného Záhoria bude v Bratislave. Primátor Malaciek upozorňuje na riziko horšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti: „Jedným z kritérií reformy siete nemocníc je dojazd do 30 minút, čo Malacky možno spĺňajú, avšak niektoré obce nášho okresu určite nie.“

Okrem návrhu na reformu siete nemocníc včera vláda schválila aj výmenu na poste štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva. Od piatku 1. októbra sa ním stane profesor Róbert Babeľa. „Blahoželám pánovi profesorovi k novej pracovnej pozícii. Keďže zhodou okolností býva v Malackách a je aj členom komisie pre vzdelávanie pri našom mestskom zastupiteľstve, verím, že mu budúcnosť malackej nemocnice nie je ľahostajná,“ vyhlásil J. Říha. Ako nám primátor ďalej potvrdil, samospráva Malaciek chce pozvať zástupcu ministerstva na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota