Rodák zo Záhoria si odniesol z Tokijskej paralympiády bronzovú medailu. Úspech si tvrdo vydrel.

Foto: SPV

Talentovaného športovca nezastavila ani autonehoda. Futbalová kariéra Petra Mihálika sa sľubne rozvíjala, no po nehode v roku 2001 sa musel športovec zo Záhoria trochu preorientovať. Futbalovú loptu vymenil za menšiu, stolnotenisovú.

Peter Mihálik je ľavák a považuje to za svoju výhodu. To mu poradili aj ľudia, ktorí mu odporúčili stolný tenis. “Tak som sa vzal do obchodného centra, kúpil som si rakety a stôl a začal som hrať stolný tenis každý deň šesť hodín,” uviedol Peter Mihálik. Postupom času potreboval aj trénerov.

Po tom, ako doladil svoju hru, začali prichádzať prvé úspechy. Kým ho v minulosti inšpirovali úspechy kamarátov, dnes sa sám snaží byť inšpiráciou pre mladšiu generáciu. “Je dobré, ak ľudia chcú žiť aj keď sú na vozíku. Ale toto je veľmi individuálne. Ak boli ľudia pred úrazom športovcami, je väčšia šanca, že im chuť športovať ostane. Ak však niekoho rodičia nútia, nie je to dobré. Treba to mať v sebe, potom to ide jednoduchšie. Človek je naučený vyhrávať, prehrávať, je lepšie pripravený na šport,” vysvetlil paraolympionik.

Peter Mihálik teraz už trénuje o niečo menej. “Už nie som taký workoholik. Možno ťažím zo svojich skúseností,” uviedol, hoci priznal, že pred tokijskou paralympiádou sa opäť intenzita jeho tréningov zvýšila.

V Tokiu získal Peter Mihálik bronzovú medailu s partnerom Borisom Trávničkom. Dokopy sa rodený Skaličan zúčastnil štyroch paralympiád.

Mihálik so spoluhráčom Trávničkom. l Foto: SPV

Po paralympiáde zaraďuje Slovensko Mihálik medzi svetovú špičku v stolnom tenise. Patrí tam však aj Kórea, Čína, Francúzsko, Česko a Turecko. “Na Slovensku v mojej kategórii nie je veľmi veľká konkurencia. V kategórii TT4 sme na Slovensku vlastne len traja hráči. Samozrejme, v iných kategóriách je nás viac, ale stále to nie je veľká konkurencia, hovoríme o jednotlivcoch. Ak si chceme merať sily, musíme chodiť na sústredenia do Česka, Srbska či Slovinska, kam nás pravidelne Slovenský paralympijský výbor posiela,” dodal Mihálik, ktorý úspech zožal aj na spomínaných šampionátoch. Láska k futbalu však u neho pretrváva do týchto dní.

Karin Talajková, Trnavské rádio


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota