Po vynútenej ročnej prestávke to opäť prišlo. Pred pár dňami sa konal 13. ročník divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku. Otvorila ho najstaršia inscenácia z repertoáru malackého Divadla na hambálku, veselohra Ženský zákon v záhoráčtine. Hambálkovci ju hrajú už 19 rokov.

Manželia Anička a Miško Mauackí sa pri príležitosti svojej zlatej svadby vracajú v spomienkach do mladosti, do obdobia krátko pred sobášom. Tak sa začína Ženský zákon v podaní ochotníkov z malackého Divadla na hambálku, ktorí sa po dlhšom čase opäť predstavili na domácich divadelných doskách. Príbeh o medziľudských vzťahoch z dedinského prostredia pôvodne z pera Jozefa Gregora Tajovského v záhoráckej úprave bratov Moravčíkovcov si prišlo pozrieť mnoho priaznivcov divadla.

Vtipné dialógy zlepšili večer nejednému divákovi. Pekne vymyslený prechod z prítomnosti do spomienok manželského páru na mladosť v úvode predstavenia a opačne aj v jeho závere. To je len zopár krásnych momentov z tejto divadelnej hry, ktorá by sa dala nazvať starou dobrou klasikou Divadla na hambálku.

Festival Zejdeme sa na Hambálku po Ženskom zákone pokračoval dvoma predstaveniami Štvrtá tretina (Túlavé divadlo) a Všetko o ženách (Divadlo Diva).

Záhorácke rádio 2024 01

Bodkou festivalu bol obľúbený Hambáljarmok, ktorý sa tento rok spojil aj s Bábkovým žihadlením. Krásne jesenné, až takmer letné počasie prilákalo na nádvorie kaštieľa veľa návštevníkov. Ďakujeme všetkým za podporu.

Text: P. Arpášová, foto: M. Macejka


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota