Rozhýbať deti po dlhom období absencie telesnej výchovy, športu a ďalších voľnočasových aktivít je ťažká, no o to dôležitejšia úloha. Prítomnosť telesnej výchovy v školských rozvrhoch nestačí.

Deti potrebujú pohyb častejšie a intenzívnejšie ako dva-tri krát do týždňa na trištvrte hodinu. Aj preto Spojená škola sv. Františka Assiského zorganizovala športové podujatie pod názvom Cirkevná v pohybe 2021. Podujatie bolo súčasťou Európskeho týždňa športu a jeho cieľom bolo rozhýbať deti a ukázať im ponuku športových aktivít v Malackách.

Deti 2. – 7. ročníka si mohli vyskúšať futbal, basketbal, hádzanú, florbal, stolný tenis, gymnastiku, skákanie cez švihadlo, parkúr i bojové umenie Krav Maga. Sprevádzali ich a učili ich novému odborníci a tréneri z jednotlivých klubov: Pohybovňa Malacky, Samuel Piasecký Academy, klub Krav Maga Rohožník, Rope Skipping Academy Slovakia, BAO TJ Strojár Malacky, 1. SC Malacky, MSK Malacky, či Handball Malacky. Deti si športy nielenže odskúšali, ale ak sa im niektorý zapáčil, rovno sa mohli pridať do toho-ktorého klubu.

Záhorácke rádio 2024 01

Žiakov prišiel pozdraviť aj bývalý úspešný reprezentant SR, 6-násobný volejbalista roka, tréner a súčasný poslanec NR SR Richard Nemec – veľké meno slovenského športu. K volejbalu sa dostal až po tom, čo si prešiel gymnastikou, plávaním, atletikou a futbalom, a zostal pri ňom 30 rokov. Ako povedal, do Malaciek chodí s radosťou.  V minulosti tu organizoval športové kempy, takže pozvánku na športový deň prijal bez váhania. „Vidieť deti športovať je pre mňa obrovská radosť,“ povedal R. Nemec. „Z pozície poslanca by som rád prispel k tomu, aby sa na Slovensku oplatilo športovať, aby sme dali deťom podmienky na športovanie, ktoré zodpovedajú 21. storočiu. Základom je kvalitná a atraktívna telesná výchova na základných školách,“ dodal.

Športový deň jasne ukázal rozdiely medzi deťmi, ktoré sa športu venujú a tými, ktoré viac sedia doma Rodičia, nedovoľte svojim deťom, aby po škole vysedávali doma, či sa len tak bezcieľne túlali mestom. Dajte ich na šport. V Malackách a v blízkom okolí je naozaj z čoho vyberať.

Ján Hargaš


.

BM: Festival Záhrad