Od marca minulého roka, keď sa celý svet tak trochu obrátil hore nohami a ľudia sa začali izolovať, bol šťastný ten, kto má doma dvor či záhradu. Aj deti so špeciálnymi potrebami z Centra pre deti a rodiny (CDR) Malacky, ktoré dočasne žijú v rodinnom dome na ulici Jozefa Kubinu, s tetami v tej svojej záhrade trávili maximum času.

Bojovali však s blatom na miestach, kde sa časom vytratila tráva, a na terase im robil spoločnosť veľký betónový múr. Snívali o zeleni a chodníčku, aby mali dvor so záhradou o niečo krajší. Rozhodli sa preto skúsiť šťastie a získať pre svoj projekt peniaze z Nadačného fondu Dell v Nadácii Pontis.           „Partičku ľudí som spoznal asi pred dvoma rokmi, keď tam začala pracovať moja svokra. Jej nasadenie a vzťah s deťmi s náročnými diagnózami, snaha dať im pocit domova a vynahradiť rodičov, ale tiež zohranosť tímu, ktorý sa o to snaží, je dôvodom, prečo som sa pokúsil získať peniaze pre ich zámer. Bola to dobrá príležitosť, ako spraviť dobrý skutok, vyhrnúť si rukávy a šplhnúť si aj u svokry,“ vysvetlil Marek Švec, ktorý projekt prihlásil cez zamestnanecký grantový program. „V projekte sme navrhli zakrytie betónového múru zelenou stenou a vybudovanie vydláždeného chodníka so senzorickým kobercom. Keď nám dali v nadácii zelenú a financie odsúhlasili, neváhali sme a dali sa do práce,“ doplnila koordinátorka samostatne usporiadanej skupiny CDR Malacky a autorka projektu Blažena Winogroczká.

Plocha draka Knihy.Zahori

Deti, zamestnankyne a ich rodinní príslušníci strávili niekoľko víkendov intenzívnymi prácami na premene dvora pod dohľadom Petra Čordáša. Pred múrom vybudovali živú zelenú stenu so závesnými kvetináčmi s bylinkami a okrasnými kvetinami. Terasu so zadnou časťou záhrady zas spojili vydláždeným chodníkom, ktorého súčasťou je senzorický chodník. Chôdza po ňom podporuje multisenzorické spoznávanie detí, pomáha budovať imunitu, otužovať a tiež stimuluje nervový systém. Deti aj zamestnanci ho môžu využívať v každom ročnom období a pri výletoch budú zbierať materiál na jeho obsah. O zelenú stenu sa budú starať celoročne. Bylinky im poslúžia na vytvorenie herbára a navyše ich budú využívať aj prakticky pri varení.

„Mám rada citát Jamesa Baldwina, podľa ktorého deti nikdy neboli dobré v počúvaní starších, ale nikdy nezlyhali v ich napodobňovaní. Našou najväčšou výhrou je, že deti na tomto projekte vlastnoručne spolupracovali. Jeho výsledky budú s nimi žiť, keďže o stenu aj chodník sa treba starať. S jedlom ale samozrejme rastie chuť, a tak sa budeme snažiť o ďalšie skrášlenie prostredia, ktoré je pre tieto deti dočasným domovom.“, uzavrela B. Winogroczká. Zároveň vyslovila poďakovanie všetkým, ktorí prispeli finančne, svojou prácou, materiálom a nápadmi, aby sa projekt úspešne podaril.

CDR Malacky


.
Toto je čítané

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 km/h

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu. Za prekročenie…

BM: Ustekana sobota