Trnavský samosprávny kraj sa opäť aktívne zapojil do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa konal od 16. do 22. septembra 2021. Vyvrcholil Svetovým dňom bez áut, počas ktorého bolo cestovanie prímestskými autobusmi bezplatné pre všetkým, a to bez nutnosti preukázať sa platným vodičským preukazom.

„Stále zvyšujeme atraktivitu cestovania v prímestskej autobusovej doprave. Už tradične sme na to využili aj príležitosť v podobe Európskeho týždňa mobility. Bezplatné cestovanie na linkách všetkých troch dopravcov počas Svetového dňa bez áut využilo vyše 50-tisíc ľudí. Sami si vyskúšali, že verejná doprava je reálnou alternátorovou tej individuálnej, často šetrí čas aj peniaze. V tejto dobe je významný aj ekologický rozmer hromadného cestovania,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Do kampane za zvýšenie povedomia o udržateľnej mobilite sa druhýkrát zapojili aj župné kultúrne inštitúcie. Držitelia cestovných lístkov z prímestskej autobusovej dopravy z obdobia Európskeho týždňa mobility môžu až do konca októbra bezplatnej navštíviť múzeá či galérie.

Trnavská župa motivuje obyvateľov, aby presadli z áut do ekologickejších autobusov, rôznymi spôsobmi. Seniori s vekom 70 a viac rokov cestujú bezplatne, 62 a viac roční majú nárok na 25-percentnú zľavu. Rodiny s deťmi môžu počas víkendov cestovať za jedno euro a objavovať tak kultúrne či prírodné krásy kraja.

Macek Knihy.Zahori

Novinkou sú možnosti kúpy cestovného lístka prostredníctvom aplikácie alebo bankovej karty. Po odskúšaní týchto riešení na vybraných linkách v regióne Trnava bude ich dostupnosť rozšírená do celého kraja.

Od roku 2023 bude župa ponúkať aj predplatné cestovné lístky, ktoré budú cenovo výhodnejšie pre pravidelných cestujúcich prímestskými autobusmi. V rámci časovej a zónovej platnosti nového druhu lístkov budú môcť ľudia cestovať neobmedzene.


.

BM: Kralici