Nový ultrazvukový prístroj na Rádiologickom oddelení Fakultnej nemocnice AGEL Skalica predstavuje významné zvýšenie úrovne diagnostiky pre pacientov v regióne. Prvých 370 vyšetrení sa podarilo zrealizovať u pacientov v počiatočných týždňoch užívania nového prístroja.

Sonografické vyšetrenie je zamerané najmä na vyšetrenia brušných orgánov, prsníkov, Dopplerovské vyšetrenie ciev, vyšetrenie krku, lymfatických uzlín, pohybového aparátu, dostupných ložiskových lézií v koži a podkoží.

Rádiologické oddelenie Fakultnej nemocnice AGEL Skalica užíva od októbra nový ultrazvukový prístroj od firmy Hitachi – Arietta 750, ktorý umožňuje vysoko kvalitné a tým aj detailnejšie zobrazenie aj veľmi malých štruktúr, či už ide o ložiskové zmeny alebo samotné anatomické štruktúry. „Podľa aktuálnych poznatkov zo zatiaľ krátkej praxe v užívaní novej techniky táto vysoká presnosť a kvalita záznamu významnou mierou uľahčuje a zrýchľuje diagnostiku ochorení. Predstavuje šetrnejší prístup s nižšou mierou traumatizácie pacienta, lebo eliminuje eventuálne tzv. dovyšetrovávanie inou diagnostickou technikou ako sú počítačová tomografia (CT) s podaním kontrastnej látky, bioptické vyšetrenia, vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MR) a pod.,“ upresnila lekárka Rádiologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Zuzana Grebáčová. Zároveň s novým ultrazvukový prístrojom nemocnica dostala  aj softvér k elastrografickému a sono kontrastnému vyšetreniu, ktoré plánuje využiť napr. k diagnostike pečeňových alebo prsníkových lézií.

Nový ultrazvukový prístroj sa začal používať tento rok aj na u detí na pediatrii. „Investície do kvality a presnosti snímacích vyšetrení sú dôležitým nástrojom pri zvyšovaní úrovne diagnostiky v našej nemocnici. Verím, že kvalitu zobrazovacích vyšetrení ocenia aj externí lekári z regiónu, ktorí k nám posielajú svojich pacientov a prípadní  noví kolegovia špecialisti nemocnice,“ uviedol k novej zobrazovacej technike riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Jakub Rybár.


.
Toto je čítané

V Kútoch sa zrazil 69-ročný cyklista s autobusom

Zranenia, ktoré si vyžiadali vrtuľníkový prevoz do bratislavskej nemocnice utrpel v utorok…

BM: Ustekana sobota