V Holíči pribudol v pondelok 25. októbra 2021 nový defibrilátor, ktorý môže zachraňovať životy. Umiestnený je na stene Vinárstva Habsburg, ktoré ho zabezpečilo spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Záhorie.

Vinárstvo Habsburg je situované v lokalite rodinných domov v Holíči. „Ako firma sa snažíme v každom ohľade byť spoločensky zodpovední. Preto sme sa rozhodli zakúpiť AED defibrilátor, ktorý je umiestnený na našej budove na Palárikovej ulici. Je tak dostupný v prípade potreby aj všetkým spoluobčanom mesta. Vo vyspelých krajinách je defibrilátor pomerne rozšírená pomôcka a jej verejná dostupnosť sa stáva štandardom. Verím, že ako spoločnosť budeme inšpiráciou aj pre iných a nie len v našom meste bude takýchto pomocníkov pribúdať,“ informoval Juraj Smaženka, predseda predstavenstva spoločnosti Vinárstvo Habsburg.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Jeden automatický laický defibrilátor sa už v Holíči nachádza na budove Mestského úradu. „Ako mesto  sme bohatší o ďalšie zariadenie, ktoré môže v prípade srdcového kolapsu zachrániť život. Lekári sa zhodujú na skutočnosti, že za každú minútu čakania na odbornú pomoc sa znižuje šanca na prežitie o 10 %. V praxi teda zostáva na záchranu tak, aby ostala bez následkov, najviac 10 minút. Zastávam názor, že nákupné centrá a všetky budovy, ktoré poskytujú služby obyvateľstvu vo väčšom rozsahu, by mali byť vybavené defibrilátorom. Chcel by som umiestneniť jedno zariadenie aj na budovu nášho zdravotného strediska, i keď je to finančne náročnejšie. Životy občanov sú však cennejšie,“ prezradil primátor mesta Holíč a predseda predstavenstva OOCR Záhorie Zdenko Čambal.

Prístroj je používaný na defibriláciu patologického rytmu spojeného so zástavou obehu, bezvedomím a zlyhaním dýchania. „Jeho použitie je odporúčané pri základnej kardiopulmonálnej resuscitácii zaškolenými ľuďmi ale aj laikmi do príchodu posádky RLP/RZP. Pokroku v technike vďačíme tomu, že je prenosný, ľahký a tzv. user friendly. Obrázkami a hlasom jednoducho navedie používateľa k správnemu používaniu a správnej resuscitácii. Je vhodné ho mať v každej časti mesta, na každom sídlisku, eventuálne aj v každom paneláku. Netreba sa báť ho používať. Takto sa môže každý človek pri záchrane života stať hrdinom,“ nabáda k vyššiemu počtu takýchto prístrojov primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica MUDr. Rastislav Sabanoš.

Vinárstvo Habsburg zakúpilo prístroj ako člen OOCR Záhorie. „Kvalitná destinácia vie ponúknuť zaujímavé produkty, zážitky, jedlo či pitie, ale aj zabezpečiť infraštruktúru, ubytovanie či starostlivosť o návštevníkov. Bezpečnosť je pritom jednou z priorít. Z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR sme tento rok zakúpili už dva takéto prístroje. Jeden sa používa na Kunovskej priehrade, druhý rotuje medzi letným kúpaliskom a plavárňou v Senici,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.


.

BM: Ustekana sobota