Zavolal nám jej dedko. Vraj je Malačianka, vyhráva medaily jednu za druhou, a my sme o nej ešte nepísali. Tak to naprávame. Karin Mozová má 15 rokov a doma má 68 medailí.

Venuje sa štýlu karate zvanému Goju ryu a súťaží v kata, teda v boji s imaginárnym protivníkom. Na súťažiach ide o správne vykonanie určených techník, o silu, razanciu, presnosť. Jej výkon hodnotia piati porotcovia. Je členkou slovenskej reprezentácie, jej materským klubom je Karate Dojo Stupava.

Najcennejšiu medailu získala pred niekoľkými týždňami v rumunskom Kluži na majstrovstvách sveta v karate organizácie WUKF. Boli určené pre všetky vekové kategórie a Karin z nich do Malaciek priviezla bronz. „Som zo seba nadšená, zažila som tam veľkú eufóriu, nemohla som tomu uveriť. Ešte deň predtým som bola taká, že si neverím, lebo tam bolo 24 súperiek – čo keď budú omnoho lepšie ako ja, veď je to svetová špička. Ale, zacvičila som úplne najlepšie, ako som mohla, bola som úplne vyhecovaná, a vyšlo to. Porazila som aj tých s vyšším opaskom, takže som tomu nemohla uveriť,“ spomína Karin.

Nedávny úspech rozhodne nie je zhodou náhod. Jej výkony postupne gradovali a nebyť pandémie, mohla mať doma medailí ešte viac. Opatrenia neumožňovali organizovať veľké športové podujatia, avšak karatisti našli spôsob, ako súťažiť ďalej. Krajiny pristúpili k virtuálnym súťažiam. Karatisti posielali porote videá s odcvičenými zostavami, a tie sa potom online hodnotili tak ako v reálnych súťažiach. Ako vraví Karinina hrdá mama Lucia Mozová, nebolo to jednoduché: „Z pohľadu rodiča vôbec nebolo ľahké natočiť doma video, ktoré si vyžaduje veľký prázdny priestor, telocvičňu.“ Aj to však nakoniec vyšlo a Karin zbierala medaily aj z online súťaží. V Talianskom pohári obsadila 3. a v Britskom pohári 2. miesto.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Karin sa začala karate venovať ešte v predškolskom veku. Najprv skúšala tanec, no rýchlo podľahla práve bojovému umeniu: „S karate som začala ako 4,5-ročná, takže ho robím už jedenásť rokov. Karate ma zaujalo preto, lebo sa mu venoval aj otec. Išla som v jeho stopách. Jeho to časom prestalo napĺňať, takže s tým prestal, ale mne nadšenie vydržalo. Šport ma celkovo baví, ale najviac práve karate.“

Trénuje tri až štyrikrát do týždňa, popritom pracuje na kondičke a sile. Šport a prekonávanie samej seba jej prirástli k srdcu, dokazuje aj voľnočasovou aktivitou – bavia ju náročné prekážkové behy Spartan. K nim Karin priviedla jej mama, ktorá sa týmto pretekom venuje roky.

Prekonávanie svojich výkonov Karin motivuje do ďalšej práce. Ak to situácia dovolí, najbližšie ju čakajú majstrovstvá Slovenska. Na budúci rok by chcela skúsiť ďalšie majstrovstvá sveta, ktoré by sa mali konať v Amerike. Karin, držíme palce!

J. Hargaš, foto: Slovenská federácia karate


.

BM: Ustekana sobota