Letné počasie je už dávno za nami, no napriek tomu Galériu Mestského centra kultúry (MCK) rozžiarilo 63 prác od sedemnástich autorov, ktoré pripomínajú toto ročné obdobie.

Výstava Farebné leto Klubu výtvarníkov – dospelákov MCK pod vedením malackej umelkyne Rozálie Habovej bola oficiálne otvorená vo štvrtok 21. októbra. Keďže vtedy platné pravidlá v súvislosti s pandémiou neumožňovali zorganizovať vernisáž, v priestoroch sme sa boli len pozrieť a pokochať.

„Celé leto sme sa s dospelákmi – výtvarníkmi stretávali vždy v sobotu. Rande s umením sme začali vždy o 9. ráno pred synagógou a autami sme sa presúvali k niekomu z výtvarníkov,“ spomína si na tvorbu diel R. Habová. Každý z výtvarníkov, ktorý práve pozýval svojich kolegov tvoriť k sebe, musel mať priestor najmä v exteriéri, ale v prípade nepriaznivého počasia aj v interiéri. Na oplátku ostatní umelci z klubu priniesli zásoby potrieb na maľovanie, ako aj občerstvenie. „Keďže nás bolo každú sobotu okolo desať až pätnásť ľudí, tak to nebolo až také jednoduché,“ priznáva R. Habová.

Oficiálne tri roky, v skutočnosti aj 20 rokov
Názov výstavy vznikol spontánne. Keď už prišlo na vymýšľanie názvu pre výstavu, pani Habovej sa hneď v hlave vynorila spomienka – ako povedala – na „celé leto vo farebnej dúhe“. Farebné leto je už treťou výstavou tohto klubu, ktorý oficiálne vznikol 8. januára 2018. „Ako tvorivá skupinka fungujeme už najmenej dve desiatky rokov a podotýkam, že sa stretávame každý piatok počas celého roka,“ prezradila s úsmevom vedúca Klubu výtvarníkov – dospelákov MCK

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Každá výstava má svoju dušu
„Príprava výstavy je  mojou dominantou. Je spojená s mojím ´tancom´ pri hľadaní miesta pre každý obraz a objekt a samotná vernisáž je pre dospelákov prekvapením a darčekom odo mňa,“ rozpráva Rozália Habová. Malacká výtvarníčka a vedúca Klubu výtvarníkov – dospelákov MCK si cení aj ochotu zamestnancov MCK pomôcť pri inštalácii výstavy.

No a čím je táto výstava špeciálna? „Výstava je plodom tvorivých spoločných dní, plných radosti z tvorby. Špecifikovať sa dá určite tým, že je nabitá vždy inou energiou, farbami, tvarmi, motívmi. Občas sa k nám pri tvorbe pridružia aj milí ľudkovia a obdarujú nás svojou hudbou alebo prítomnosťou. Tým dodajú obrazom svojrázny svet. Každá výstava má svoju dušu, a tú treba nájsť aj v sebe samom.“

Tulaj december 2023

Na výstavu pozývame všetkých milovníkov umenia. Záujemcovia si ju môžu prísť pozrieť individuálne do 20. novembra do Galérie MCK (Záhorácka 1919) na 1. poschodí. Navštíviť ju možno v pondelok až piatok (9.00 – 12.00 h, 13.00 – 17.00 h) a v sobotu (9.00 – 12.00 h). Podľa súčasne platných opatrení môže byť na priestore 15 m2 jedna osoba s respirátorom prekrývajúcim nos a ústa.

Text a foto: P. Arpášová


.

BM: Ustekana sobota