Trnavská župa už rok ponúka službu domáceho tiesňového volania. Bezplatne ju môžu využívať osamelo žijúci ľudia, ktorým umožňuje privolať si pomoc v krízových situáciách prostredníctvom stlačenia SOS tlačidla.

„Počas prvého roka sme službu domáceho tiesňového volania zabezpečili pre skoro 160 ľudí z 34 obcí a miest v Trnavskom kraji. Zaznamenali sme viac ako 850 volaní, pričom až 20-krát bola privolaná záchranná zdravotná služba. Som rád, že sme takto dokázali pomôcť našim obyvateľom a niektorým z nich sme zrejme aj zachránili život,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Do konca tohto roka začne túto službu využívať ďalších zhruba 40 záujemcov a celkový počet používateľov bude väčší ako 200. Pôjde predovšetkým o seniorov, zdravotne znevýhodnených ľudí alebo čakateľov na umiestnenie do zariadenia sociálnych služieb.

„Hlavným zmyslom tejto služby je umožniť našim osamelo žijúcim obyvateľom ostať v ich prirodzenom prostredí čo najdlhšie. Možnosť privolať si pomoc v prípade núdze je benefitom pre samotných používateľov, ako aj ich blízkych. Všetky finančné náklady spojené so službou hradí Trnavský samosprávny kraj,“ doplnila koordinátorka projektu Lucia Vadovičová, ktorú je v prípade záujmu o službu možné kontaktovať na 0911 265 909 alebo vadovicova.lucia@kira.sk.

Vode odolné SOS tlačidlo je možné nosiť ako náramok alebo náhrdelník. Po jeho stlačení je vyvolaný hovor na dispečing. Spojenie je zabezpečené prostredníctvom pevnej základne s mikrofónom a reproduktorom, ktorá je v domácnosti umiestnená strategicky. Vyškolený personál dispečingu hovor vyhodnotí a určí ďalší postup, ktorým môže byť aj privolanie záchrannej zdravotnej služby.

Partnerom župy pri zabezpečovaní služby domáceho tiesňového volania je Asociácia samaritánov Slovenskej republiky.


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota