Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa nestotožňuje s rozhodnutím Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), podľa ktorej samospráva porušila zákon pri zákazke na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy a bude sa voči nemu brániť súdnou cestou. TASR o tom informovala Natália Petkáčová z odboru komunikácie TTSK.

“Máme za to, že vplyv pandémie na trh dopravných služieb bol nepredvídateľný vzhľadom na neustále sa meniace podmienky a z nich vychádzajúce reštrikcie. Príčinná súvislosť medzi následkami COVID-19 a časovou tiesňou je viac ako zrejmá. Postoj ÚVO, ktoré si nevšimlo pandémiu, je preto veľmi zarážajúci. Pritom samotné ÚVO nedokázalo dodržiavať štandardné lehoty a fungovalo v provizórnom režime,” uviedla Petkáčová.

Ako doplnila, samospráva čelila tiež riziku, že z prebiehajúcej verejnej súťaže vzíde veľmi vysoká cena. “Takéto nevýhodné podmienky by platili štyri až šesť rokov. V momente rozhodovania sme nevedeli, kedy mimoriadna situácia skončí. Tieto argumenty sú viac ako zrejmé,” doplnil odbor komunikácie.

“Nemali sme inú možnosť, ako súťaž zrušiť a uzatvoriť zmluvu na tri roky, teda na nevyhnutnú dobu presne tak, ako legislatíva určuje. Priame rokovacie konanie bolo jedinou obhájiteľnou možnosťou, ktorá umožňovala rokovania s vtedajším dopravcom. Spomínané tri roky sú súčasne nevyhnutným obdobím na prípravu a ukončenie novej verejnej súťaže na poskytovanie služieb počas desiatich rokov, ktorú pripravujeme podľa princípov umožňujúcich širokú hospodársku súťaž s cieľom zabezpečiť čo najefektívnejšie využitie verejných zdrojov. Tieto argumenty ÚVO odignoroval,” informoval samosprávny kraj.

Rada v rozhodnutí konštatovala, že neoprávnené použitie priameho rokovacieho konania znamená, že v danom prípade bola úplne vylúčená hospodárska súťaž. “Pričom takéto konanie verejného obstarávateľa malo vplyv na výsledok verejného obstarávania,” vysvetlila hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. Rozhodnutie je právoplatné.

Zákazku na zabezpečenie dopravnej obslužnosti regiónu Trnava realizoval TTSK v decembri 2020. Zákazku v hodnote vyše 50 miliónov eur pridelil spoločnosti Arriva Trnava.


.

BM: Festival Záhrad