Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa pustil do rozvíjania neprebádaných miest plných potenciálu pre domácich návštevníkov aj turistov. Jedným z nich je aj unikátna cesta železnej opony, vedúca pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Miesto, ktoré kedysi rozdeľovalo, dnes spája generácie na cyklotrase Eurovelo 13 pri športe či rekreácii na vode. Cesta bude mať nový jednotný vzhľad a kvalitné zázemie, ktoré bude okrem turistickej infraštruktúry aj odkazom na históriu, ktorú je treba si pamätať a odovzdávať ďalším generáciám.

„V priebehu leta sa nám podarila veľká vec – zdokumentovali sme všetky existujúce stopy železnej opony v kraji. Primárne ide o objekty bývalých rôt pohraničnej stráže, častí signálnej steny, betónové ihlany, či stopy osamelých drevených stĺpov, ktoré kedysi držali neohroziteľnú líniu s totalitou. Všetky stopy dnes nájdete na mape aj vo svojom mobile a môžete sa vydať za ich objavovaním,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Tulaj december 2023

Kompletne spracované fakty a zaujímavosti o bývalej železnej opone na Slovensku sú k dispozícii na webe BSK (mapy.bratislavskykraj.sk). Obsah je pretkaný interaktívnymi mapami histórie aj súčasnosti tohto miesta. BSK ho tvoril spolu s Ústavom pamäti národa, s ktorým podpísal memorandum o spolupráci aj do budúcna.

Mapy priblížia aj osudy ľudí, ktorí sa rozhodli utiecť za slobodným svetom. Niektoré príbehy sú mrazivé a tragické, iné so šťastným koncom. Miesta, kde sa odohrali, nájdete v teréne veľmi jednoducho podľa presných GPS súradníc na mape.

V budúcnosti  bude webová stránka obohatená o materiály pre učiteľov dejepisu či náuky o spoločnosti, ktoré im ponúknu námety na výučbu v teréne. Deti a študenti nemusia zažívať dejiny len z učebnice, ale táto mapa ich dovedie k replikám a zachovalým miestam bývalej totality. Či sa za nimi vyberú pešo alebo na bicykli je už len na nich.

Replika signálnej steny a pamätník jej obetiam

BSK podľa historických plánov z archívu Ústavu pamäti národa zdigitalizoval bývalú signálnu stenu a jej nová replika bude osadená pri Cyklomoste slobody. Bude historicky korektná s využitím dobových materiálov a zachovalých prvkov, ktoré stále pribúdajú. Spolu s Pamätníkom obetiam železnej opony od akademického sochára Juraja Čuteka, informáciami o jej histórii, bude prvkom vzdelávania pre všetkých.

Novinkou pre návštevníkov sú na mieste (ne)slobody informačné tabule, ktoré prinášajú množstvo informácií o systéme prísne stráženej hranice v komunistickom Československu. Tabule taktiež približujú osudy ľudí, ktorí sa cez železnú oponu snažili dostať na slobodu a mnohí pri tom stratili to najcennejšie – vlastný život. Okrem toho si môžu návštevníci pozrieť veľkoformátové dobové fotografie železnej opony, nainštalované na koloch bývalej signálnej steny.

Cyklistická a turistická infraštruktúra

Na viacerých miestach tematickej cesty železnej opony BSK vytvorí kvalitné zázemie pre domácich aj turistov. Konkrétne v Devínskej Novej Vsi pri Cyklomoste slobody pribudnú okrem repliky signálnej steny aj cykloprístrešky, priestor pre výuku a malé akcie so sedením pri bunkri. Posilnené bude aj dnes často využívané miesto pre workout v prírode. V neposlednom rade sa vymenia dočasné informačné tabule za tabule plné historického aj ekovýchovného obsahu. Na finálnej podobe celého miesta spolupracuje župa so svojou Strednou školou umeleckého priemyslu Josefa Vydru.

„Je pre nás dôležité, aby naši študenti prežili odkaz histórie aj cez tvorivú prácu na návrhoch jednotlivých prvkov, ktoré tu pre vás osadíme. Súčasťou rozvoja tematickej cesty bude aj jej nový dizajn manuál pre všetkých aktérov, ktorým na rozvoji tohto územia záleží,“ uzavrel Juraj Droba.


.

BM: Festival Záhrad