Karcinóm prostaty je v prvej trojke najčastejších onkologických diagnóz u mužov. Vyvíja sa nepozorovane, zväčša dlhšie časové obdobie. Nebolí až do chvíle, keď je stav už veľmi vážny. Tento druh rakoviny je však možné úspešne liečiť, a to tým viac, čím skôr sa karcinóm prostaty odhalí. Čo všetko je v prevencii dôležité a aký je v tejto oblasti vývoj objasnil primár Urologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica a vedúci lekár v odbore urológia AGEL SK a.s.  MUDr. Ľubomír Uherčík, PhD.

,,V oblasti prevencie rakoviny prostaty sa situácia  z roka na rok zlepšuje. Je to iné, ako to bolo napr. pred 20 rokmi, ale stále podľa môjho odhadu asi len 20% mužov chodí na preventívne urologické prehliadky, čo v porovnaní napríklad so ženami, kde drvivá väčšina chodí pravidelne, sa nedá ani porovnať. Ale tá situácia sa zlepšuje. Jednak aj osvetou, jednak aj obvodnými lekármi, ktorí posielajú týchto pacientov, jednak je skupina pacientov, ktorých donútia manželky ísť na preventívnu prehliadku a niektorí sa sami rozhodnú, že začnú viac dbať na svoje zdravie,“ hovorí MUDr. Uherčík. Podľa jeho skúseností, viac ako polovica prípadov zachytenej rakoviny prostaty je pri preventívnom vyšetrení. ,,Málokedy sa už stáva, že k nám príde pacient so zanedbaným metastatickým postihnutím. Pri karcinóme prostaty sa drvivá väčšina postihnutých pacientov zachytí ešte v tom skorom štádiu, kedy sa dá aj radikálne liečiť. V tejto oblasti sa za posledné roky situácia výrazne zlepšuje. Stále patrí rakovina prostaty na druhé miesto, čo sa týka počtu úmrtí na onkologické ochorenia, ale aj v počte úmrtí na rakovinu prostaty u mužov sa tá situácia zlepšuje,  práve aj vďaka preventívnym prehliadkam,“ vysvetľuje primár urológie.

Primár urológie v Skalici: ,,Mesačne zachytíme 2 až 5 nových prípadov“

V skalickej nemocnici zachytia mesačne v priemere 2 až 5 novodiagnostikovaných pacientov s karcinómom prostaty. Dôležitou je aj otázka, prečo vlastne karcinóm prostaty vzniká. ,,Vie sa o tom pomerne málo  napriek tomu,  že sa robilo veľa štúdií. Jednoznačné faktory sa však nenašli. Jediným dokázaným rizikovým faktorom je pribúdajúci vek. S pribúdajúcim vekom pribúda aj výskyt nádorov prostaty,“ objasňuje skúsený odborník.

Čo sa týka prevencie, muži po 40ke by mali navštíviť urológa a spraviť si preventívnu urologickú prehliadku, pokiaľ v ich blízkom príbuzenstve, tzn. otec alebo starý otec sa liečili na akékoľvek ochorenie prostaty, či už benígne zväčšenie prostaty, karcinóm prostaty, alebo opakované zápaly prostaty. Rovnako muži po 50ke by mali absolvovať preventívnu urologickú prehliadku.

Hoci sa karcinóm prostaty vyvíja pomerne dlhé obdobie (aj niekoľko rokov), jeho zákernosť je v tom, že v počiatočných štádiách rakoviny nemá pacient absolútne žiadne príznaky ochorenia. Už pokiaľ sa prejavia príznaky, obyčajne je to už pri metastatickom rozsiahlom ochorení, ktoré postihuje najmä kosti. Vtedy sú sprievodným problémom bolesti kostí, slabosť, chudnutie, anémia a podobne.

A v čom spočíva preventívne vyšetrenie na rakovinu? ,,Štandardne sa odoberá krv, kde sa vyšetruje PSA, a to prostatický špecifický antigén. Ak je zvýšený, je pravdepodobné  nejaké ochorenie prostaty. Nie je celkom špecifický pre karcinóm prostaty, lebo je zvýšený aj pri zápalových ochoreniach prostaty aj pri veľmi veľkej prostate, ale zase v kombinácii s magnetickou rezonanciou alebo s inými citlivejšími laboratórnymi metódami biochemickými sa dá už s veľmi veľkou pravdepodobnosťou vylúčiť alebo potvrdiť karcinóm prostaty. Potom je to digitálne vyšetrenie alebo palpačne cez konečník a samozrejme spomínaná magnetická rezonancia. Jednoznačným potvrdením alebo vylúčením ochorenia, ak sa teda vysloví podozrenie, že pacient by mohol mať karcinóm prostaty, je biopsia,“ vysvetľuje MUDr. Uherčík.

Liečba rakoviny prostaty je veľmi komplexná a závisí najmä od štádia ochorenia, či sa ochorenie zachytí vo veľmi včasnom štádiu, včasnom štádiu alebo už je lokálne pokročilé či dokonca metastatické – kedy sú už prítomné metastázy. ,,Samozrejme, liečba závisí  od celkového kondičného stavu pacienta, od veku, predpokladanej dĺžky dožitia, psychického stavu pacienta, spolupráce pacienta, aj iných rôznych pridružených ochorení.  Liečba  prebieha od aktívneho sledovania, kedy sa pacient len sleduje, cez chirurgickú liečbu, cez brachyterapiu, čo je teda vkladanie rádioaktívnych zŕn do prostaty po ožarovanie cez chemoterapiu, novodobú biologickú liečbu, ktorá sa zavádza v poslednej dobe, až po paliatívnu liečbu. Naozaj táto celá možná škála závisí od štádia ochorenia a mnohých ďalších faktorov,“ hovorí primár skalickej urológie MUDr. Uherčík. Prognóza vyliečenia rovnako závisí od štádia, v akom bol karcinóm zachytený.

,,Máme kvantum pacientov, ktorí boli úspešne vyliečení, prostata aj nádor sa odstránili a žijú kvalitný plnohodnotný život. Aj to je dôkaz, aká je prevencia dôležitá,“ dodáva na záver primár skalickej urológie MUDr. Uherčík.


.

BM: Ustekana sobota