Krízový štáb Fakultnej nemocnice AGEL Skalica prijal ďalšie opatrenia na zvýšenie bezpečnosti pacienta. S cieľom ochrániť zdravie návštevníka a pacienta počas pobytu v nemocnici pristúpila nemocnica k tzv. zónovaniu. U pacienta s predpokladanou alebo potvrdenou pozitivitou na ochorenie covid-19 je smerovanie odlišné ako u nesuspektného alebo negatívneho. Pacient s covid-19 alebo suspektný na infekciu SARS-CoV-2 je smerovaný do červenej zóny, ktorá má samostatný vchod od garáží urgentného príjmu nemocnice. Z dôvodu mimoriadnej vyťaženosti mobilnej odberovej jednotky pri patológii nemocnica pripravuje obnovenie antigénových odberov v budove hniezda záchrany (stará vrátnica).

Pacient s preukázanou covid-19 infekciou alebo suspektný na covid-19 vstupuje do skalickej nemocnice vchodom v červenej zóne od garáží urgentného príjmu. Tento vchod je určený aj pre pacientov, ktorým sú podávané monoklonálne protilátky. Rovnako je do červenej zóny smerovaný pacient suspektný na covid-19, ktorý je lekárom indikovaný na expresné RT-PCR vyšetrenie (pozor, nie samoplatca).
Keď lekár v červenej zóne posúdi zdravotný stav suspektnej osoby a vylúči riziko infekcie koronavírusom, môže pacient vstúpiť do zelenej tzv. bezpečnej zóny nemocnice. V prípade potreby akútnej hospitalizácie pri výskyte príznakov covid-19 je pacient umiestnený v červenej zóne na červené expektácie, kde je PCR testovaný a zotrváva tam do výsledku PCR vyšetrenia. Dočasne môže byť červenou zónou v nemocnici aj iné pracovisko, napr. rádiológia pri CT vyšetrovaní covid pacienta pred operačným zákrokom. V takomto prípade je lokálna červená zóna na potrebný čas označená.

Macek Knihy.Zahori

Za rizikového, resp. suspektného z pohľadu možnej nákazy koronavírusovým ochorením sa považuje pacient s klinickými príznakmi ochorenia covid-19 alebo pozitívnou epidemiologickou anamnézou (kontakt s infikovanou osobou a pod.).

Monoklonálne protilátky (MAb) sú podávané v nemocnici na základe indikácie lekára, ktorý požiadavku odosiela mailom na daniel.vidovic@nsi.agel.sk. „Pacientov a ich príbuzných prosíme, aby o indikáciu podania MAb žiadali svojich obvodných lekárov. Naše centrum je určené predovšetkým na podávanie MAb, nie ako informačné centrum. Indikácia liečby monoklonálnymi protilátkami spadá do kompetencie všeobecného (obvodného) lekára,“ upresňuje podmienky podávania liečby námestník pre liečebno-preventívnu liečbu MUDr. Danile Vidovič, MPH a dopĺňa: „Obvodných lekárov prosíme o uvedenie mena a priezviska pacienta, dátumu začiatku príznakov, dátumu výsledku pozitívneho PCR/LAMP testu a indikačnej skupiny. Následne bude mailom pridelený termín podania MAb.“

Epidemiologická situácia v nemocnici je naďalej kritická. Počas piatka a víkendu bolo prijatých 13 covid pacientov. Stav väčšiny pacientov je už pri prijatí mimoriadne vážny a komplikuje ho niekoľko faktorov, medzi ktorými dominuje absencia očkovania a pneumónia, pridružené sú zväčša ďalšie ochorenia ako cukrovka, obezita, onkologické alebo iné závažné systémové ochorenia. Aktuálne je na reprofilizovaných lôžkach 23 pacientov s koronavírusovou infekciou, z toho 14 neočkovaných, a štyria pacienti s UPV sú hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Plánované je rozšírenie kapacity expektačných lôžok v urgentnom príjme. Pozitivita PCR testov je v priemere 35,5%. Mimo pracovný proces je pre covid infekciu 26 zamestnancov, z toho traja sú v karanténe a 23 je chorých.

Záhorácke rádio 2024 01

Návštevy na lôžkových oddeleniach sú v nemocnici naďalej zakázané s výnimkou otcov počas pôrodu a kňazov v terminálnych štádiách ochorenia. Okrem pacientov smerujúcich na vyšetrenie alebo príjem je vstup do nemocnice povolený len vo vyhradených dôvodoch, vždy ide však o maximálne jednu sprevádzajúcu osobu. Sprevádzanie pacienta inou osobu sa pripúšťa v prípade, že sa jedná o pacienta – maloletú osobu alebo osobu, ktorej zdravotný stav sprevádzanie vyžaduje.

Z dôvodu mimoriadnej vyťaženosti mobilnej odberovej jednotky (MOM) pri patológii skalická nemocnica pripravuje ďalšie antigénové odberové miesto v budove hniezda záchrany, ktorého otvorenie je plánované na stredu 1. decembra a ktoré bude v prevádzke od 7.00 do 11.30 hod. Poobedňajšie antigénové odbery budú naďalej realizované v MOM pri patológii.

Ambulancia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácia vyšetruje len akútne a pooperačné stavy, objednávanie pacientov cez rezervačný systém nemocnice je zastavené.

Otváracie hodiny vakcinačného centra nemocnice sú rozšírené so štyroch pracovných dní na päť. V celom rozsahu otváracích hodín (pondelok – piatok) sa očkujú len registrované osoby, registráciou je podmienené očkovanie aj u detí. Všetci záujemcovia musia byť registrovaní prostredníctvom NCZI a webu www.korona.gov.sk.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota