Samospráva mesta uvažuje o novej základnej škole v Malackách a v súvislosti s tým už sa začala príprava podkladov. Škola by mala byť prioritne určená pre deti z rýchlo sa rozrastajúcich lokalít Rádek a Padzelek, ktoré momentálne patria pod základné školy Dr. J. Dérera a na Štúrovej.

Ilustračné foto

Diskusia k tejto téme sa začala pred takmer dvoma rokmi, keď pri prerokúvaní zmeny školských obvodov požiadali mestskí poslanci o preskúmanie možností, ako zabezpečiť deťom vzdelávanie v blízkosti bydliska. Je totiž pravdou, že obe základné školy – Dr. J. Dérera aj na Štúrovej – sú pomerne vzdialené od Rádku a Padzelku, a navyše, obe sa už blížia k hranici svojich kapacitných možností. „Reagovali sme na opakované podnety verejnosti a poslancov, aby aj Rádek a Padzelek mali svoju spádovú školu takpovediac v pešom dosahu. V budúcom roku sa nám otvára možnosť čerpania vyše šiestich miliónov eur na novú školu, preto mestskému zastupiteľstvu pripravíme viacero alternatív,“ skonštatoval primátor Malaciek Juraj Říha.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Jednou z alternatív je bezodplatné získanie lesného pozemku na Rakárenskej ulici od štátu (rozloha 1,4 hektára). Zákon podmieňuje takýto prevod zástavbou na verejnoprospešný účel. V praxi by to znamenalo zmenu územného plánu mesta, pretože ten aktuálny nepovoľuje v tejto lokalite výstavbu. Mesto by v tomto prípade požiadalo štátneho vlastníka ostatných pozemkov o zmenu kategórie lesa z hospodárskeho lesa na les osobitného určenia, ktorý má prísnejšiu ochranu.

Druhou alternatívou môže byť kúpa pozemku na školu od súkromného developera v pripravovanej zóne Mayer. V tom prípade by škola vyrástla za diaľnicou. Primátor pri tejto možnosti vidí niektoré riziká: „Obávam sa, že iba samotná kúpa pozemku od súkromníka by presiahla tretinu odhadovaných nákladov na stavbu, na čo aktuálne nemáme. Nehovoriac o tom, že nová škola by ďalšie roky – odhadujem ich na možno desať – stála na stavenisku zóny Mayer. Ďalšou veľkou položkou by boli náklady na siete.“

Treťou možnosťou by bola výstavba iba prvostupňových tried na menšom pozemku – v tomto prípade by však mesto prišlo o možnosť získať niekoľkomiliónovú štátnu dotáciu, ktorá je určená iba výstavbu plnohodnotnej školy. Takisto by mesto nemohlo vyhovieť požiadavke obce Kostolište o prinavrátenie spoločného školského obvodu pre ZŠ na Záhoráckej ulici. „Aktuálne sme dali na verejné pripomienkovanie tieto zmeny územného plánu, aby sme spoznali stanoviská všetkých dotknutých úradov a verejnosti. S poslancami veľmi pozorne vnímame požiadavku štátu, že ak má prísť k bezodplatnému prevodu viac ako 1,4 hektára do nášho mestského majetku, mala by byť táto hodnota kompenzovaná umožnením malopodlažnej bytovej výstavby pri Táborisku. Keďže viaceré orgány, vrátane ochranárov, nesúhlasili s takým rozsahom, snažíme sa dosiahnuť kompromis tým, že by sme znížili záber plochy pre bývanie o dve tretiny. Rovnako aj na samotnom pozemku pre základnú školu by zostalo viac ako 30 % lesného porastu. Nielen žiakom, ale aj verejnosti by sme vybudovali voľne otvorený areál s jazierkom a športoviskom,“ zdôraznil primátor.

 

O výbere jednej z troch navrhovaných alternatív rozhodne mestské zastupiteľstvo v prvom polroku budúceho roka.

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota